Güncelleme Tarihi:
ARA TATİL İÇİN BÖLGE ÖNERİSİ
OKULLARDA bu yıl ilk kez kasım ve nisan aylarında uygulanacak olan 9 günlük ara tatil uygulaması, hem turizm sektörüne hem de tatil planı yapma imkânı bulan ailelere moral oldu. Yaklaşık 18 milyon öğrencinin 18–22 Kasım tarihleri arasında çıkacağı ilk ara tatil yaklaşırken, otelciler ise iç turizm yoğunluğunu karşılamak üzere hazırlıklara başladı. Ara tatil uygulamasını turizmin 12 aya yayılması için önemli bir adım olarak değerlendiren turizm profesyonelleri, kasım ve nisan rezervasyonlarının memnun edici olduğunu vurguluyor.
BÖLGELERE GÖRE PROGRAM
Ara tatil için rezervasyon taleplerinin yeni yeni hareketlendiğini söyleyen Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, iç turizmde son anda karar verme eğiliminin yoğun olduğunu dile getirdi. Turizm sektörünün oteller ve açık alan işletmelerin tamamıyla ara tatil sürecine hazır olduğunu ve bu süreçte fiyatların ekonomik olduğunu aktaran Ayık, “Ara tatil kararı, yoğunluğun yıl geneline yayılması bakımından iyi oldu. Rezervasyon rakamları sevindirici. Ancak tatil programı ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’ndan beklentimiz ara tatil tarihlerinin bölgelere göre ayrılması. Türkiye üç bölgeye ayrılır ve kasımın başından sonuna kadar ay üç dilime bölünerek ara tatil programlanırsa, tatil yoğunluğu dağılmış olur ve tatil yapmak isteyenler için daha fazla seçenek ortaya çıkar. Bu sene ara tatil uygulaması için bir başlangıç oldu. Umuyoruz ki önümüzdeki yıllarda böyle bir düzenleme yapılır” dedi.
TARİH ERKEN AÇIKLANSIN
Erken rezervasyon kampanyası ile alınan taleplere göre ara tatil sürecinde 50 bin kişinin seyahat etmesini öngördüklerini belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, uygulamadan memnun olduklarını belirterek, “Sadece kasım değil nisan tatili için de talep var. Tatil programı daha erken açıklansaydı rezervasyon sayısı daha da artacaktı. Sonraki yıllarda eğitim takviminin önceden açıklanmasını istiyoruz” dedi.
TATİLDE ALMANYA ÖRNEĞİ
Sektörün hükümetten diğer beklentisinin de ara tatilin kasım ve nisan aylarının tamamına yayılarak programlanması olduğunu ifade eden Atmaca, şöyle konuştu: “Dünyada bu uygulamanın örnekleri var. Almanya’da öğrenciler eyaletlerine göre farklı zamanlarda tatile çıkıyor. Bu sayede sezon erken açılıp geç kapanır. Kasım ayında başlayan düşük sezon aralık ayına ertelenir ve yoğun sezon uzamış olur. Nisan ayında da oteller erken açılır ve sezon erken başlar. Bu şartlarda hem daha fazla sayıda yurttaşımız, daha ekonomik şartlarda tatil yapabilir, hem de daha uzun süre tatil yoğunluğunu sürdürebiliriz.”