Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’nın Gazipaşa ilçesi açıklarında cumartesi günü meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem gözleri uzmanlara çevirdi. AFAD’ın depremin derinliğini 77 kilometre olarak açıkladığını belirten Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Dipova, “Hafta sonu dalma batma fayı olan Kıbrıs yayı üzerinde çok derin bir deprem yaşandı. En yakın karaya 41 kilometre mesafede olduğu için yer ivmesi kıyıdaki yapılara gelene kadar sönümleniyor. Bu kadar uzak olmasa bu büyüklükte bir depremi avize sallanmasıyla geçiştiremezdik” dedi.
DAHA ÖNCE TESPİT EDİLMİŞTİ
Gazipaşa’daki depreminin, Bülent Cangir’le birlikte yayınladıkları deprem haritasında tespit ettikleri kesite uyduğunu söyleyen Nihat Dipova, “Dalma-batma fayı üzerinde bir deprem olduğu kesin gibi görünüyor. Bizim o haritada verdiğimiz noktalar ‘Antalya Körfez depremleri’ olarak bilinen sarsıntıların odakları. Bu kadar derinde ve uzakta olduğu için hasarsız atlatabiliyoruz” şeklinde bilgi verdi.
KENT MERKEZİNDE RİSK AZALDI
Antalya’nın deprem haritasının 2019’dan beri uygulanan yeni yöntemlerle değiştiğini hatırlatan Dipova, “Antalya’nın en batı ucunda, tehlikenin en fazla olduğu bölgeden en doğudaki bölgeye ivme değerlerinin değiştiği görülüyor. Eski haritada 1’inci ve 2’nci derece sınırı Beldibi’nden geçiyordu. Antalya şehir merkezi ise eski haritaya göre 2’nci derecedeydi. Yeni yöntemde ise kent merkezinin doğusundaki Liman Mahallesi ve batıdaki Örnekköy civarında 2’nci dereceden daha düşük bir ivme bulunuyor. Buna göre, Antalya kent merkezinde deprem tehlikesi eski haritaya nazaran azalmıştır” açıklamasında bulundu.
ZAYIF ZEMİN TEK GEREKÇE DEĞİL
Kumluca-Kalkan arasında deprem tehlikesinin arttığını belirten Nihat Dipova, Antalya için tedbirlerin özellikle bu bölgede yoğunlaşması gerektiğini söyledi. Dipova şöyle konuştu: “Aynı zemin üzerinde yan yana iki yapıdan biri yerle bir olurken diğerinin camı bile kırılmadan durabiliyor. Demek ki zayıf zemin üzerine uygun temel projesi yapılırsa veya zemin iyileştirilirse, proje ve malzeme standartlara uygunsa sorun çözülmüş oluyor. Ancak, bu çözüm maliyeti artırıyor. Maliyetin artmasını istemeyenler, bu artıştan kaçınıyor ve gerekli işlemleri yapmıyor. Zayıf zemin konusundaki problem budur.”
DEPREME KARŞI 4 BİLEŞEN
Antalya’da depreme dayanıklı yapı inşa etmek için 4 bileşenin doğru şekilde yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan Dipova, bunları şöyle sıraladı: “Arsanın deprem tehlikesinin bilinmesi, zemin özelliklerinin ortaya konması, yapı projesinin doğru yapılması, standartlara uygun malzeme kullanılması.” Bunların hiçbirinin tek başına yeterli olmayacağını söyleyen Dipova, hepsinin birbiri ile uyumlu olması gerektiğinin altını çizdi.