"3. Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu" başladı

Güncelleme Tarihi:

3. Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2014 16:35

- Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Şen: - "Almanya ile 32 milyar doları aşan ticaret hacmimiz var. Almanya ihracat ve ithalat yaptığımız ülkelerin başında geliyor" - "Almanya'da yaşayan Türklerin sorunlarının başında eğitim geliyor"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - 3. Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu, Akdeniz Üniversitesinde başladı.

Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygula Merkezi ile Berlin Alice Salomon Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ortaklığında düzenlenen forumun açılışı, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu'nda yapıldı.

Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, forumun açılışında, Türkiye-Almanya ilişkilerinin pozitif yönde ilerlediğini söyledi.

Geçmişten bu yana Türkiye ve Almanya arasında köklü ilişkiler bulunduğunu dile getiren Şen, "Osmanlı dönemine dayanan ilişkilerimiz var. 250 yıldan fazla diplomatik ilişkilerimiz bulunuyor. Bu ilişkiler 20. yüzyılda yoğunlaşarak devam etmiş ve günümüze kadar gelmiş" dedi.

Haberin Devamı

İki ülke arasında birçok alanda ortaklık bulunduğunu belirten Şen, bunların başında NATO'nun geldiğini, bunun yanı sıra Avrupa kurumlarında aynı örgütlerde yer aldıklarını anlattı.

Türkiye'nin AB içerisinde yer alması için Almanya'nın çok önemli rol oynadığını ve oynamaya da devam edeceğine dikkati çeken Şen, "Almanya-Türkiye ilişkileri, insani ilişkilerin yanı sıra ticari anlamda da çok gelişti. Almanya ile ticari açıdan çok ciddi ortaklıklar içeresindeyiz. Almanya ile 32 milyar doları aşan ticaret hacmimiz var. Almanya ihracat ve ithalat yaptığımız ülkelerin başında geliyor" diye konuştu.

Şen, Türkiye'den Almanya'ya giden 3 milyon insan bulunduğunu vurgulayarak, "Hepimizin Almanya'da yaşamış ya da yaşayan, ticaret yapan bir yakını var. Bu bakımdan Türkiye ve Almanya ilişkileri ciddi boyutlarda. Bunun yanı sıra milyonlarca insan da tatil için Almanya'dan Türkiye'ye geliyor. Birçoğu da bir süre sonra buraya yerleşiyor" ifadesini kullandı.

Almanya'da yaşayan Türklerin sorunlarına da değinen Şen, "Almanya'da yaşayan Türklerin sorunlarının başında eğitim geliyor. Bu konuyla devlet birimleri olarak yakından ilgileniyoruz. Elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz" dedi.

8 Kasım'da sona erecek forumda düzenlenecek 8 çalıştayda iki ülkeden katılımcılar, toplum sağlığı ve eğitimde çeşitlilik konularını değerlendirecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!