Güncelleme Tarihi:
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) - KONYA'nın Beyşehir İlçesi'nde önce halı sahada futbol oynarken, sonrasında da 2 kez daha kalp krizi geçiren 36 yaşındaki Murat Yeşildal, bir yıl yapay kalple yaşatıldı, bağışlanan kalple yeniden hayata tutundu.
Beyşehir Belediyesi'nde çalışan 3 çocuk babası 36 yaşındaki Murat Yeşildal, 7 Mayıs 2015 tarihinde halı sahada futbol oynarken bir anda yere yığıldı. Kalp krizi geçirdiği belirlenen Yeşildal, ambulansla önce Beyşehir Devlet Hastanesi'ne, oradan Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldü. 2 damarı tıkalı olduğu tespit edilen Murat Yeşildal'a stent takıldı. 10 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra tedavisi tamamlanan Yeşildal, ağustos ayında iş başı yaptı.
3 KEZ KALP KRİZİ GEÇİRDİ
Sağlığına kavuştuğunu düşünen Murat Yeşildal, işe başladıktan birkaç gün sonra 2'nci kez kalp krizi geçirdi. Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirilen Yeşildal, tedavisi sürdüğü sırada 3'üncü kez kalp krizi geçirdi. Kalp yetmezliği teşhisi konulan Yeşildal'a, tek yaşama şansının kalp nakli olduğu söylendi.
AYAK PARMAKLARI KESİLDİ
Geçen yıl 28 Ağustos'ta Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilen Murat Yeşildal, 45 gün yoğun bakım servisinde kaldı. 18 Eylül 2015 tarihinde yapay kalp takılan Yeşildal, 1 yıl sonra yeniden fenalaştı. Kanında pıhtılaşma oluşan Murat Yeşildal, sağ ayağının tüm parmakları kesilerek kurtarıldı. Burada da doktorların tek yaşama şansının kalp nakli olduğunu belirtmesi üzerine Murat Yeşildal, nakil için Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi (kadavradan nakil olmak) kaydını yaptırdı.
BİR GÜN SONRA GELEN KALP
Acil kalp bekleme sırasına yazıldıktan bir gün sonra motosiklet kazasında yaşamını yitiren gencin bağışlanan kalbi, 4 saat süren operasyonla Murat Yeşildal'a nakledildi.
Kalp nakliyle yeniden sağlığına kavuşan Murat Yeşildal, sporun bilinçli yapılması gereken bir faaliyet olduğunu söyledi. Özellikle ağır spor yapanların mutlaka doktor kontrolünden geçmesinde fayda olduğunu belirten Yeşildal, "Halı sahada kalp krizi geçirdim fakat şanslıydım. Arkadaşlarım bilinçli müdahale edip hemen hastaneye yetiştirdi. Buna rağmen 3 kez kalp krizi geçirdim. Önce yapay kalple yaşatıldım, bir yıl sonra da kalp nakli oldum. Bu benim en büyük şansım oldu. Hayata tutundum, yaşamımı sağlıklı bir şekilde sürdüreceğime inanıyorum. Ağır spor yapanlar, ağır işlerde çalışanların düzenli doktora gitmesinde fayda var" dedi.
SPORA BAŞLAMADAN DOKTOR KONTROLÜ ŞART
Prof. Dr. İlhan Gölbaşı ise Murat Yeşildal'ı 1 yıl yaşam destek cihazıyla (yapay kalp) yaşattıklarını söyledi. Kanda pıhtı oluşması nedeniyle cihazın fonksiyonlarını yerine getiremediğini anlatan Prof. Dr. Gölbaşı, "Hastamızı kalp nakliyle hayata bağladık. Şu an durumu gayet iyi. Burada tabii ki ciddi bir sosyal problem söz konusu, bu tip ağır sporlara başlamadan kişilerin mutlaka doktor kontrolünden geçmelerinde fayda var. Özellikle yüksek tansiyon hastaları ağır spor yaptıklarında tansiyonu daha da yükseleceği için beyin kanaması, aort damar yırtılması ve kalp krizi geçirebilir. Bu risklerden dolayı ağır spor öncesi gençler dahil herkese doktor kontrolünden geçmelerini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
Murat Yeşildal, tedavisinin ardından taburcu edildi.
FOTOĞRAFLI