241 demokrasi şehidi için 241 metrelik ebru

Güncelleme Tarihi:

241 demokrasi şehidi için 241 metrelik ebru
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2016 18:17

241 demokrasi şehidi için 241 metrelik ebru

Haberin Devamı

Mehmet ÇINAR-İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)- AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın işbirliğinde 15 Temmuz Demokrasi şehitleri anısına 241 metrelik ebru çalışması yapıldı.
Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen '15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri' ebru sanatı performansı, AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Yard.Doç.Dr. Mehmet Ali Eroğlu'nun koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. 300 kişinin fırçayla katıldığı 241 metrelik ebru çalışmasında iki vinç kullanıldı. 15 Temmuz darbe girişimindeki 241 şehidin adının yer aldığı ebru çalışmasında, 'Cumhuriyetimizin 93'üncü yıldönümü kutlu olsun', 'Tek vatan, tek millet' yazılarıyla o geceyi anlatan TBMM üzerindeki savaş uçakları, ayrıca tank ve toplar ile Antalya'nın Yivli Minare, Saat Kulesi gibi simgelerine yer verildi. 241 metrelik ebrunun ortasında ise Türkiye haritası ve 15 Temmuz gecesinin sembol ismi şehit Ömer Halisdemir'in fotoğrafı yer aldı. En başında Gazi Mustafa Kemal Atatürk portresi bulunan ebrunun son bölümünde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yan yana portrelerine yer verildi.
VİNÇ HALATLARI KOPTU
Çalışmada 9 ton su, 350 şişe ebru boyası kullanıld. Çalışma tamamlandıktan sonra uygulayıcılar ve iki vinç tarafından kaldırıldı. İki taraftan vinçlerin ebruyu kaldırdığı halatlar kopunca, bütün olarak açılamadı. Uygulayıcılar tarafından elle kaldırılan ebru önünde protokol üyeleri ve vatandaşlar fotoğraf çektirdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 241 metrelik bu eserin ölçü ve kişi sayısı bakımından dünyada yapılan en büyük ebru çalışması olduğunu, Guinness Rekorlar Kitabı'na girebilecek ölçüde olduğunu söyledi. Türel, "Fakat bu çalışmanın mesajı her türlü rekordan daha önemlidir. Dolayısıyla 15 Temmuz, Cumhuriyet şehitlerimiz ve milli birlik mesajının gölgelenmemesi için Guinness'e başvurmayı uygun görmedik. Sadece noter tescilini almak tarihe bir not düşmeyi planlıyoruz" dedi.
AÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Altunkaya, çalışmanın 2.5 aylık tasarım ve hazırlık sürecinde ortaya çıktığınmı belirterek, "Yaklaşık 9 ton su kullanılarak ebru sıvası hazırlandı. 350 şişe ebru boyası kullanıldı" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!