2. Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı açıldı

Güncelleme Tarihi:

2. Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2014 14:22

- Antalya'da güneş enerjisi, biyogaz, biyoatık ve enerji verimliliği konularında sektör mensupları, enerji yatırımcıları ve yatırım yapmayı düşünenleri bir araya getiren fuar, 2 Kasım'a kadar açık kalacak - Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Usta: "Ülkemiz dünyada 2002 yılından bu yana elektik ve doğal gazda Çin'den sonra en fazla talep hızı artışına sahip ikinci büyük ekonomi konumundadır"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - 2. Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı, Antalya'da açıldı.

Agoras Fuarcılık Hizmetleri tarafından Antalya Cam Piramit'te düzenlenen fuar, güneş enerjisi, biyogaz, biyoatık ve enerji verimliliği konularında sektör mensupları, enerji yatırımcıları ve yatırım yapmayı düşünenleri bir araya getiriyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında mahsur kalan işçilerin bir an önce kurtarılması temennisinde bulundu.

Usta, sektördeki küresel fiyat dalgalanmalarının, gelişmekte olan ülkelerdeki talep artışının, fosil yakıtların yok olacağı senaryolarının, küresel ısınmadan kaynaklı iklim değişikliklerinin dünya genelinde enerji güvenliği risklerini oluşturduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Söz konusu risk dolayısıyla bütün ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini vurgulayan Usta, bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının da önemli adımlar attığını söyledi.

OECD ülkeleri içerisinde Türkiye'nin, 10 yıllık dönemde enerji talep artışını en hızlı gerçekleştiren ülke konumunda bulunduğunu belirten Usta, "Ülkemiz, dünyada 2002 yılından bu yana elektik ve doğal gazda Çin'den sonra en fazla talep hızı artışına sahip ikinci büyük ekonomi konumundadır. Bakanlığımızca yapılan çalışmalarda bu eğilimin orta ve uzun vadede artarak devam edeceği öngörülmektedir. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan öncelikle ve azami miktarda yararlanma konusunda özel bir çaba sarf edilmektedir" dedi.

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bilgi veren Usta, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeline baktığınız zaman, 160 bin gigawat/yıl ekonomik hidrolik kapasitesi, 48 bin megawat rüzgar kapasitesi, bin 500 kilowatsaat/yıl ortalama küresel güneş ısınımı, 31 bin 500 megawat jeotermal kapasitesi, 8,6 milyon ton eşdeğer petrol biyokütle potansiyeli ve 1,5-2 milyon ton eşdeğer petrol biyogaz potansiyeli bulunmaktadır. Ülkemizde 2013 yılındaki elektrik tüketiminin yüzde 28'inin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandığı görülmektedir. Eylül 2014 sonu itibarıyla 68 bin 230 megawat olan elektrik enerjisi kurulu gücünün yüzde 40'ı yenilenebilir enerji tesislerinden elde edildi. Yenilenebilir kaynaklara dayalı üretim tesislerinin yüzde 60'ı hidrolik barajlı santrallerden, yüzde 25'i hidrolik akarsulu santrallerden, yüzde 12'si rüzgar enerjisi santrallerinden, yüzde 2'si jeotermal kaynaklardan, yüzde 1'i atık ısı ve biyokütleden, geri kalanı ise güneş enerjisi santrallerinden elde edilmektedir."

Haberin Devamı

Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre 2013 yılı sonu itibarıyla dünyada elektrik tüketiminin 23 bin telewat olduğu, bunun 5 bin 70 telewatının yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandığını bildiren Usta, şunları kaydetti:

"Bu değer küresel elektrik üretiminin yüzde 22'sine denk gelmektedir. OECD içerisinde olan Avrupa ülkelerinin 2013 sonu itibarıyla 3 bin 486 telewat/saat elektrik tüketim miktarının 937 telewatlık kısmı yine yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmaktadır. Bu durumda yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik tüketimini karşılama oranı yüzde 27'dir. Ülkemizde yenilenebilir enerji endüstrisinin gelişmekte olması ve istenen düzeye ulaşamaması nedeniyle yatırımlar çoğunlukla ithalata yönelmektedir. Bu olgunun ülkemiz dış ticaretini olumsuz etkilememesi için destek düzenlemeleri yerli imalatının özendirilmesine öncelikli olarak özen verilmektedir."

Haberin Devamı

- Fuara beklenen düzeyde katılım olmadı

Agoras Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Dükkancı ise fuara beklenilen düzeyde katılım olmadığını belirterek, fuarın güneş enerjisi, biyogaz, biyoatık ve enerji verimliliği konularında sektör mensupları, enerji yatırımcıları ve yatırım yapmayı düşünenleri bir araya getirdiğini anlattı.

Dükkancı, Akdeniz'de turizm ve tarım yatırımcılarına başta enerji verimliliği, güneş enerjisi, biyokütle enerjisini anlatmak isteyen firmalarla ulusal ve uluslararası yatırımcıları buluşturmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından açılışı gerçekleştirilen fuar, 2 Kasım'a kadar açık kalacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!