Güncelleme Tarihi:
Bu yıl sezon da erken başlayacak gibi. Beyaz örtü umarım tüm kötü günleri örter ve kaygılı günleri huzura çevirir.
***
Bugün bir nefeslik de olsa gündemin boğucu havasından uzaklaştırıp size kış turizminden bahsedeyim. Kış turizmi; turizmin on iki aya yayılmasında en önemli role sahip alternatif turizm çeşitlerinden biri. Özellikle kış sporlarına günden güne artan bir talep de var. Bu talep yeni kayak merkezlerinin desteklenerek faaliyete açılmasını sağlıyor. Ancak hepimizin bildiği gibi Türkiye’de turizm denilince deniz-güneş-kum üçlüsü akla geldiği için kış turizmi biraz üvey evlat gibi kalıyor. Oysa kış turizmi ve kış sporları konusunda oldukça önemli bir potansiyele sahibiz.
***
Turizm Bakanlığı verilerine göre ülkemizde 9 aktif, 20 tam olarak hazır olmayan toplam 29 kayak merkezi var. Turistin ilgisi konaklama-ulaşım hizmetleri, doğal peyzaj, jeomorfolojik ve klimatik özelliklere göre de şekillenmekte. Türkiye’de şu an bu mevcut tesisler arasında tesis taşıma kapasitesi ve yatak kapasitesi en yüksek olan yer Erzurum Palandöken Kış Turizm Merkezi. Bu merkezi Bursa Uludağ, Bolu Köroğlu, Çankırı Ilgaz, Kayseri Erciyes ve Kars Sarıkamış kış turizmi merkezleri takip ediyor.
***
Ülkemizde kış turizmi, toplam turizm talebinin (yabancı turist) yüzde 1’ini oluşturuyor. Bu rakam göstermektedir ki yaz turizm talebine oranla kış turizm talebi oldukça zayıf kalıyor. Dünyada ilk sıralarda yer alan İsviçre ve Avusturya’nın kış turizmi rakamlarına bakıldığında yapmamız gereken daha çok iş olduğunu görüyoruz.
***
Kasım-mart aylarını kapsayan kış turizmi faaliyetlerinin en yoğun olduğu ay ocak ayı. Tabii bu yoğunluğun en önemli sebeplerinden biri de sömestr dönemine denk gelmesi.
***
Dünya istatistiklerine bakıldığında ortalama geceleme sayısı 4 küsur iken Türkiye’de bu rakam 1,73. Oldukça düşük. Bu oranın artırılması, turistin tesiste daha uzun kalması için çalışmalar yapılmalı.
***
Türkiye’nin genel potansiyelinden bahsedip Antalya’nın kış turizm merkezinden bahsetmemek olmaz elbette. Antalya’nın batısında Bey Dağları üzerinde bulunan Saklıkent Kayak Merkezi Antalya şehir merkezine 50 kilometre yakınlıkta. Henüz 1 saat bile yolculuk yapmamışken bir anda kendinizi başka bir iklimin sınırlarında buluyorsunuz. Diğer merkezlere kıyasla kayak mevsimi biraz daha kısa. Yine de Antalya’ya bu kadar yakın ve iki mevsimi bize bir arada yaşatma özelliği ile kente ayrıcalık kattığını söylemek gerek. Antalya il sınırlarındaki bir diğer kayak merkezi ise Alanya Aladağ Kış Sporları Turizm Merkezi. Burada da planlama çalışmaları devam etmekte.
***
Antalya’daki kayak merkezlerini ziyaret etmediyseniz bu kış mutlaka gidin. Biz Antalyalıların en büyük özlemidir bu, lapa lapa yağan karı seyretmek… Hala ne zaman kar yağsa çocuklar gibi heyecanlanırım… Antalya’da her kış karın yağışını beklediğimiz kadar hiçbir şeyi beklemedik, her yıl bitmeyen umutla...