Güncelleme Tarihi:
Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nde, 1.5 yılda 75 hastaya 'vitrektomi' adı verilen göz ameliyatı yapıldı.
Gözün arka kısmında yer alan vitre jeli ve gözün ana görme tabakası retina üzerinde yapılan bir ameliyat olan vitrektomi, Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nde Opr. Dr. Fulya Duman öncülüğünde gerçekleştiriliyor. Konuyla ilgili ABD'de eğitim aldığını belirten Opr. Dr. Fulya Duman, 1.5 yılda 75 hastaya bu ameliyatı yaptıklarını aktardı. Ameliyatları Opr. Dr. Mehmet Fatih Küçük ile birlikte gerçekleştirdiklerini söyleyen Opr. Dr. Duman, “Vitrektomi gözün arkasında sinir lifi tabakalarındaki patolojik durumları iyi hale getirmek için uygulanan bir ameliyattır" dedi.
GÖZÜN KÜÇÜLÜP SÖNMESİ KAÇINILMAZ OLABİLİR
Bu ameliyatlarda göz içi sıvısı (vitreus) içindeki kanamaların, çekinti yapan bantların, göz içi yabancı cisim veya enfeksiyonun temizlenmesi ve gözün sinir ağı tabakasının (retinanın) tekrar eski anatomik yapısına kavuşmasının hedeflendiğini kaydeden Opr. Dr. Duman şunları söyledi:
“En sık şeker hastalarında görülen ağır göz tutulumlarında (diyabetik retinopati), göz içi kanama, görme merkezinde kırışıklık (makular pucker), retina dekolmanı ve yırtıklar, makula deliği, göz içi yabancı cisim çıkarılması, katarakt cerrahisi sonrası göz içinde lens kalıntısının temizlenmesi ve göz içi enfeksiyonlarında bu ameliyata gerek duyulmaktadır."
Hastaların ameliyat edilmemesi durumunda gözde zaman içinde ışık hissi kaybı, hatta bir kısmında gözün küçülüp sönmesinin (ftiziz) kaçınılmaz olabileceğine dikkati çeken Opr. Dr. Duman, “Ameliyatın asıl amacı bu gibi durumları engellemektir. Genellikle, ilk vitrektomi ameliyatında anatomik ve görsel başarıya ulaşılması planlanır, ancak bazen bunu başarmak için tekrarlayan ameliyatlar gerekebilmektedir" dedi.
GÖZ AMELİYATLARI İÇİNDE EN KOMPLİKE OLANI
Vitrektominin göz ameliyatları içinde en komplikesi olduğunu kaydeden Opr. Dr. Duman, “Bu hastaların ameliyattan sonra birkaç gün hastanede gözetimimiz altında kalmalarını tercih ediyoruz. Çünkü enfeksiyon kapmalarını istemiyoruz" dedi. Vitrektominin her cerrahi gibi bazı komplikasyonlarının da olabileceğini söyleyen Opr. Dr. Duman, “Tabi komplikasyon gelişmemesi cerrahi ekibin kalitesi ve tecrübesine bağlı, ancak komplikasyon her cerrahın başına gelebilir. Bu ameliyatın eğitimini ABD'de aldım. Orada en ünlü hocaların yaptığı ameliyatlarda bile komplikasyonlar olabiliyor. Çünkü vitrektomi çok spesifik bir ameliyat" diye konuştu.
SAĞLIĞIMIZA KAVUŞTUK
Vitrektomi ameliyatı olan hastalar emekli hemşire 77 yaşındaki Fatma Akın sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu söylerken, 75 yaşındaki Kemal Tunç, 64 yaşındaki Osman Erasan ve Erzincan'dan Antalya'ya gelerek ameliyat olan 65 yaşındaki Yunus Gülcemal, Opr.Dr. Fulya Duman'a teşekkür etti.
FOTOĞRAFLI