Güncelleme Tarihi:
Yunan besteci Mikis Theodorakis’in dünyaca bilinen eseri “Zorba”, sezonun son temsiliyle bugün sanatseverlerin karşısına çıkacak. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, bugün ve yarın, şef Raoul Gruneis yönetiminde, “Bakır Çalgılar Beşlisi” özel programıyla sahne alacak. Devlet Tiyatroları 18, Devlet Opera ve Balesi ise 5 eserle seyirciyi selamlayacak. Başkentte bu hafta izlenebilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:
AKÜN SAHNESİ
“Sarı Naciye”, bugün, yarın ve 16-17 Kasım’da sahne alacak. Recep Bilginer’in yazdığı, Zafer Kayaokay’ın yönettiği oyun, törelere rağmen hayalleri olan gençleri göç üzerinden anlatıyor. Feray Darıcı, Caner Kadir Gezener, Ahmet Erkut, Kardi Özcan, Deniz Gökçe Kayhan ve Pelin Dikmenoğlu’nun rol aldığı eserin müzikleri ise Can Atilla imzası taşıyor. Çocuk oyunu “Keloğlan Keleşoğlan”, 16 Kasım’da izlenebilcek.
ALTINDAĞ TİYATROSU
Necati Cumalı’nın yazdığı “Nalınlar” hafta boyunca temsil verecek. Volkan Benli’nin sahneye koyduğu, bir birine aşık Osman ile Seher’in hikayesinin anlatıldığı oyunda, Ötüken Hürmüzlü, Ersin Ayhan, Aysın Işımer, Hüseyin Baylan ve Rengin Samurçay başrolleri paylaşıyor. “Miyhavlar Tiyatrosu”, 19 Kasım’da minik seyircinin beğenisine sunulacak. Fikret Terzi’nin yazıp yönettiği 6-12 yaş çocuklar için önerilen oyunda, sokak kedisi Miyhav’ın başından geçenler ve ailesine ulaşma çabası işleniyor. Eserde Emine Tekin Ünal, Serap Kunak, Kenan Yılmaz, Orida Yıldıran ve Mehmet Tolga Günay gibi isimler sahne alıyor. 19-20 Kasım’da tiyatroseverlerin karşısına çıkacak “En Son O Gitti”, daha doğmadan birbirlerine gönül vermiş iki aşığın destanını Kiraz ile Mestan’ın hikayesini işliyor.
BÜYÜK TİYATRO
Bugüne kadar ışığından senaryosuna kadar bir çok ödüle layık görülen “Kerbela”, 19 Kasım’da temsil verecek. Eser, İslamiyet’in kuruluşunda var olan demokratik öğelerin yok edilmesine, hilafetin saltanatlaşıp Doğu’nun klasik devlet yapılanmasına ve şeriatın bu saltanat-devlet anlayışının resmi doktrini haline gelmesine, din kisvesi arkasında, inançların yerini çıkarların almasına duyulan tepkinin ve direnişin öyküsü olarak tanımlanıyor.
CÜNEYT GÖKÇER SAHNESİ
Sultan 4. Mehmet döneminde, Kösem Sultan ile oğlu tahta geçen Turhan Sultan’ın iktidar çekişmelerini tiyatro sahnesine taşıyan “Kösem Sultan”, bugün, yarın ve 16-17 Kasım’da temsil verecek. Turan Oflazoğlu’nun yazdığı oyunda, Özlem Ersönmez, Elvin Beşikçioğlu, Mithat Erdemli, Yavuz Sepetçi ve Haydar Gültepe’nin yanı sıra 100’e yakın oyuncu rol alıyor.
KÜÇÜK TİYATRO
Necip Fazıl Kısakürek’in kaleminden “Para”, Özer Tunca’nın yönetmenliğinde hafta boyunca izlenebilecek. Parayı ve çıkarlarını her şeyin üstünde tutan duygusuz bir bankerle onun kadar menfaatçi çevresinin cinayete kadar giden, karanlık maceralarının anlatıldığı oyunda, Mesut Turan, Zeynep Aytek Metin, Kader İlhan, Neşet Ertem, Ercan Eker, Mehmet Akay, Kayhan Sarıgöllü, Demet Bölükbaşı, Gökçe Yurtsal, Mehmet Tekatlı, Petek Ocakçı ve Ali Çakır rol alıyor.
Çocuk müzikali “Karlar Kraliçesi”, 7 yaş üzeri tiyatroseverler için 20 Kasım’da temsil verecek. Daha iyi şartlarda yaşamak için ülkelerinden kaçan sığınmacıların dramını konu alan “Nereye”, 19-20 Kasım’da görülebilecek. Volkan Özgömeç’in yönettiği eserde Bülent Çiftçi, Şevki çepa, Cebrail Esen ve Sedat Keseci gibi isimler seyirciyle buluşacak.
ODA TİYATROSU
Kontrabas”, 19-20 Kasım’da seyirciyi selamlayacak. Patrick Süskind’in kaleminden çıkan ve pek çok dilde sahnelenen eser, Metin Belgin’in yönetimi ve Olcay Kavuzlu’nun performansıyla yansıtılıyor. Aynı çatı altında yaşamalarına rağmen bir birlerini tanıyamayan insanların bencilliklerinin, beşeri zaaflarının ve anlayışsızlıklarının, evlilikleri nasıl iflasa sürüklediğini anlatan “Euridice’nin Elleri”, bugün, yarın ve 16 Kasım’da temsil verecek.
STÜDYO SAHNE
Erdal Beşikçioğlu’nun performansıyla “Bir Delinin Hatıra Defteri”, yarın, 17 ve 19 Kasım’da izleyicinin beğenisine sunulacak. Rus yazar Gogol’un aynı adlı eserinden Cem Emüler’in yönetmenliğinde tiyatroya kazandırılan eserde, yaşadıklarıyla baş edemeyerek adım adım deliliğe giden bir adam sahneye yansıtılıyor. 2009 yılı Baykal Saran En İyi Tiyatro ödülünün sahibi olan oyunun, dekor ve giysi tasarımı da Sertel Çetiner imzası taşıyor.
İRFAN ŞAHİNBAŞ SAHNESİ
George Orwel’in romanından tiyatroya uyarlanan “Hayvan Çiftliği”, bugün ve 16 Kasım’da izleyicinin karşısına çıkacak. Barış Erdenk’in yönettiği oyun, bir çiftlikte yaşayan hayvanların kendilerini sömüren insanların yönetimini devirmeleri ve eşitlikçi bir düzen kurmalarını konu ediniyor.
Çocuk oyunu “Horoz Adam ve Korsan”, 17 ve 19 Kasım’da temsil verecek. Servet Aybar’ın oyunlaştırdığı eserin müziklerini ise Can Atilla üstleniyor.
Savaştan ekmeğini çıkarmaya, hatta zengin olmaya çabalayan Cesaret Ana’nın, üç çocuğunu savaşa kaptırmama çabasını anlatan “Cesaret Ana ve Çocukları”, 20 Kasım’da sahnelenecek.
ŞİNASİ SAHNESİ
“Aklımdaki Kadınlar”, hafta boyunca seyredilebilecek. İlişkilerinde problem yaşayan takıntılı bir yazarın, gerçek yaşamında bulamadığı dengeyi hayal dünyasında, hayatındaki kadınlarla kurma ve yönetme çabasının işlendiği eser, Sinan Pekinton’un rejisiyle seyircinin beğenisine sunuluyor.
Ulviye Karaca’nın yazıp yönettiği çocuk oyunu “Üç Şehzade”, bugün izlenebilecek.
OPERA-BALE
Opera Sahnesi: Yunan besteci Mikis Theodorakis’in dünyaca bilinen eseri “Zorba”, sezonun son temsiliyle bugün sanatseverlerin karşısına çıkacak. Orkestra şefliğini Rengim Gökmen ve Alessandro Cedrone’in, rejisörlüğünü Yekta Kara’nın üstlendiği “Rigoletto” operası, 16 Kasım’da temsil verecek.
Puccini’nin “Tosca” operası, 18 Kasım’da seyredilebilecek.
Operet Sahnesi: Üzeyir Hacıbeyli’nin 100 yılı geride bırakan müzikli komedi türündeki eseri “Arşın Mal Alan”, 17 ve 19 Kasım’da görülebilecek.
Leyla Gencer Sahnesi: Çocuk oyunu “Bremen Mızıkacıları”, 17 Kasım’da küçük sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Yaşlandıkları, eskisi gibi iş yapamadıkları için kendilerini işe yaramaz olarak gören, horlanan ve bu yüzden evlerini terk eden Düldül, Karabaş, İbikli ve Mırnav’ın, mızıkacı aradıklarını duydukları Bremen’e doğru hep birlikte yola çıkışları konu ediliyor.
CSO
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın CSO Konser Salonu’nda saat 20.00’de şef Raoul Gruneis yönetiminde, “Bakır Çalgılar Beşlisi” özel programıyla sahne alacak.
BSO
Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 16 Kasım’da saat 19.00’da Bilkent Konser Salonu’nda Jose Serebrier yönetiminde konser verecek. Mirjam Tschopp’un kemanıyla eşlik edeceği konserde orkestra, Tchaikovsky-J. Serebrier’in “Andante Cantabile”, F. Mendelssoh’un “Keman Konçertosu, Mi minör Op.64” ve A. Dvorak’ın “Senfoni No.8, Sol majör Op.88”ini icra edecek.
CERMODERN
Sanat çevreleri tarafından yirminci yüzyılın en sıradışı baskı ustaları olarak tanımlanan Edvard Munch ve Andy Warhol’un eserlerinden oluşan “Munch-Warhol Sergisi” hafta boyunca ziyarete açık olacak. Munch’un doğumunun 150. yılı anısına Andy Warhol Müzesi, Munch Müzesi ve özel koleksiyonlardan derlenmiş, şimdiye kadar çok az gösterilen eserlerden oluşan serginin küratörlüğünü Patricia Berman ve Stave Pari üstleniyor. Sergide, Munch’ün ürettiği Çığlık, Broş, Madonna, Eva Mudocci ve İskelet Kol adlı dört motifinin baskılarının yakından incelenmesi ve 1984’te Warhol tarafından çok özel tekniklerle tasarlanan pano baskı serilerinin yeniden formülasyonu da sunuluyor. Ayrıca “Electro Deluxe” adlı Fransız grup da Fransız Kültür Merkezi ve Altus Kültür-Sanat işbirliğiyle ilk kez Ankaralı müzikseverlerle Armada Alışveriş Merkezi’nde buluşacak. Grup dinleyicilere, funk ve caz müziğini elektronik altyapılarla zenginleştirerek fusiondan hip hop ve nu-jazza kadar geniş bir repertuvar sunacak.