Güncelleme Tarihi:
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Ahmet Çolak, Başkent’in tarım verimliliğini değerlendirdi. 1 milyon 200 bin hektarlık ekili alanın doğru strateji ve planlamayla iyi sonuçlar doğurabileceğini savunan Çolak, “Ankara tarımda kendine yetebilir ancak potansiyelini iyi kullanmıyor” dedi. Birçok başlıkta “Başkent” olarak lanse edilen Ankara’nın, tarımın da Başkent’i olabileceğini söyleyen Dekan Çolak, “1 milyon 200 bin hektarlık ekili dikili arazinin toplamda aşağı yukarı 200 binini modern tekniklerle suluyoruz. Kalan alanlardaki plansızlık ve koordinasyon eksikliğinde verim düşük oluyor. Çiftçinin de umudu kırılıyor” dedi.
YER ALTI BARAJLARI ÖNEMLİ
Ankara’da ekili dikili alanlar içinde 300 bin hektarlık nadas alanı bulunduğuna da dikkat çeken Çolak şöyle devam etti: “Modern ülkelerde toprağı nadasa bırakmak gibi bir teknik kabul edilemez. Bunun önüne geçebilmek için kaynakları doğru yönetmek gerekiyor. Bu büyük alanı tarıma katmalıyız. Ankara’nın yağış miktarlarına bakıldığı zaman Türkiye ortalamasının altında olduğunu görüyoruz. Bu noktada elimizde bulunan su kaynaklarını iyi kullanmalıyız. Yer altı suyu depolama alanlarına ayrı bir önem verilmeli. Su toprağın içerisinde süzülerek baraja ulaştığı için kalitesi daha yüksek oluyor.
KIRSAL KALKINMA İÇİN ÇALIŞALIM
Çözüm için gerekli işbirliğine her zaman hazırız. Üniversite, bakanlık ve sermaye arasında dengeli bir iletişim kurulmalı. Tarımın artırılmasına yönelik projelerin çeşitli hibe destekleriyle çiftçiye ulaşmasını sağlayarak, onların bu ürünü piyasaya sunacağı bir pazar ortamı gerekiyor. Kırsal kalkınmanın ülke ekonomisine faydası umulandan fazla oluyor. Biz Ankara’dan Türkiye’ye ulaşacak projelerle Başkent kimliğine değer katmak istiyoruz. Örneğin Akkeçi günlük 4 litre süt verebiliyor. Bu keçiden elde edilen sütü tek başıkta değerlendirmeyip, yoğurt, süt, dondurma yapıp kazançlı bir kapı haline getirmeliyiz. Bu hem çiftçiyi hem de işin ticaretini yapan sektör paydaşlarını memnun eder.”
TÜZMEN’DEN ZİYARET
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Dış Ticaretten ve Ekonomiden Sorumlu eski Bakan, Ak Parti Milletvekili Kürşad Tüzmen’i ağırladı. “Tarım ve Dış Ticaret” konulu panelin konuşmacısı olarak Ziraat Fakültesi öğrencileri ile bir araya gelen Tüzmen, öğrencilere bürokrasi ve siyasi hayatı boyunca elde ettiği tecrübelerini aktardı. Konuşmasında ihracat ve dış ticaret ile bilgiler veren Tüzmen, Türkiye’de tarımın ancak ürünsel bazda markalaşarak ihracatı artırabileceklerini söyledi. Tarım ürünlerinin kendi aralarında tanıtım grupları kurarak dünya piyasasına çıktıklarını ve böylece ihracat rakamlarının arttığını açıkladı.