Güncelleme Tarihi:
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, ithal ve yerli ayakkabıların kanserojen etkiye sahip olup olmadığının ancak laboratuvar testleriyle anlaşılabileceğini söyledi. Ayakkabıların üst bölümünde kullanılan doğal ya da suni derilerin ‘aril aminler’ ile bunları içeren ‘azo-boyar’ maddelerle boyanmasının kanserojen etkiye sahip olmalarına yol açtığını savunan Akdur şunları söyledi:
"Bu tür zararlı ürünlerin tüketiciye satılmasını önlenmenin en kestirme yolu ithal ayakkabıların gümrüklerde, yurt içinde üretilen ayakkabıların ise üretim aşamasında devlet tarafından laboratuvar kontrolünden geçirilerek denetlenmesidir.
ANKARA ÜRETİMİNDE TEHLİKE YOK
Ankara Ayakkabıcılar ve Çantacılar Odası Başkanı Hüseyin Uzun da Başkent’te deri ağırlıklı üretim olduğunu söyleyerek, kentte üretilen ayakkabılarda tehlike olmadığını söyledi. Kamuoyunun gündeminde olan zehirli ayakkabılar sebebiyle esnafın zor günlerden geçtiğini aktaran Uzun, “Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli zehirli olduğu gerekçesiyle alıkonulan ve daha sonrasında imha edilmek üzere bekletilen bakanlık deposundan çalınan ürünleri açıklamalı, bu firmaları açıklamalı ki kamuoyu da esnaf da rahatlasın” dedi. İthal edilen veya üretilen ürünlerde son aşamada kontrol yapıldığını aktaran Uzun, “Fatura üretici ve satıcıya kesiliyor. Bunun öncesi var. Ayakkabıda kullanılan cırt, taban, kapsül, bağcık gibi parçalar var. Bu parçalar üretim aşamasında denetime tabi tutulmalı. Bu denetimler Sanayi Bakanlığı tarafından yapılmalı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Sanayi Bakanlığı koordineli çalıştığı zaman üretimden satışa bir denetim olursa bu tür sıkıntılar ortadan kalkar” diye konuştu.