Güncelleme Tarihi:
Geçen yılın ağustos ayı ile bu yılın aynı ayında yonga levha (Sunta, Suntalam), lif levha (Mdf, Mdf-Lam.Osb kontraplak), mobilya boyası, tiner, sünger ve diğer ahşap ürünlerinde yüzde 100’ün üzerinde artış olduğunun altını çizen Taklacı, “Bir çok imalatçı kepenk kapatma noktasına geldi” dedi. Büyük çaptaki tedarikçilerin de fırsatçılık yaptığını iddia eden Başkan Taklacı şöyle konuştu:
ESNAFİN HALİNİ DÜŞÜNEN YOK
“Mobilya ham maddelerine yıl boyu gelen zamlara, KDV indiriminin sona ermesi ve Kuzey Irak pazarının kapanması gibi konular da eklenince üretici sıkıntılı günler yaşamaya başladı. Suntaya gelen zam 2017 ocak ayından bu yana toplamda yüzde 40’ı geçti. Üreticiler çok sıkıntılı günler geçiriyor. Burada fırsatçılık yapmak isteyen büyük çaplı tedarikçilerin de getirdiği şişirme fiyatları göz önünde bulundurmak lazım. Fabrikalar kendi aralarında dernekler kurarak stokçuluk yapıyor. Esnafın halini düşünen yok. Piyasadaki durgunluğun üzerine zaten satışları durma noktasına gelen mobilyacı esnafı ürünlerine zam yansıtamadığından bir çok imalatçı kepenk kapatma noktasına geldi. Özellikle el işçiliği mobilyada piyasanın rahatlaması için devletimizin destek olması gerekli.
BU YARIŞIN GALİBİ BELLİ
Tomruk ve işlenmiş kereste satışlarının düzenlenmesi, zaten yetersiz olan kereste stok satışlarının düzenlenmesi ve planlanması gerekiyor. Ülkemiz de el işçiliği ürünler ayrı kategoride sınıflandırılmalı ve vergi düzenlemeleri farklı olmalı. El işçiliği mobilyanın katma değeri yüksek olduğundan, alınan vergilerle fabrikalar ve imalatçılar yarıştırılıyor, bu yarışın galibi belli. İmalatçılarımız devletten destek bekliyor. Devlet gereken desteği yapmazsa, üreticiler gereken zamları tüketiciye yansıtmak zorunda kalacak. Zamlara yetişemiyoruz. Maliyet hesaplayamıyoruz. Zamlar bizi çok zor duruma soktu. Gerekli düzenlemeler olmazsa esnafı daha zor günler bekliyor.”