Zafer Kütüphanesi için kolon uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Zafer Kütüphanesi için kolon uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2024 16:44

ABB’nin Zafer Meydanı Yeniden Düzenleme ve Öğrenci Merkezi projesindeki eski bina kolonlarının büyük risk barındırdığını belirten AK Parti’li Fatih Ünal, konuyu ABB Meclisi’ne de taşıyarak, “Sayın Mansur Yavaş’a çok önemli uyarımdır. Başlamış olduğunuz Zafer Meydanı’na Öğrenci Kütüphanesi Projesi, bu haliyle öğrencilere nefes değil mezar olabilir” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi Haziran Ayı Meclis Toplantısı ilk oturumu, önceki gün Meclis Birinci Başkanvekili Ertan Işık başkanlığında gerçekleştirildi. Kızılay Zafer Meydanı’na yapılacak olan ‘Zafer Meydanı Yeniden Düzenleme ve Öğrenci Merkezi’ projesi ile ilgili soru önergesi veren AK Parti Keçiören Belediye Meclis Üyesi Fatih Ünal, konuyla ilgili söz de aldı. Zafer Çarşısı’nın arkasındaki binanın kolon fotoğraflarını kürsüden gösteren Ünal, “Öğrenci kütüphanesi projesi, bu haliyle öğrencilere nefes değil mezar olabilir. Şimdi orayı süsleyerek kullanıma açacağız ‘nefes olsun’ diyeceğiz. Ben isterdim ki yeniden yapalım, temelden güzel kaliteli bir kuruluş olsun ve öğrencilerimize nefes olsun. Bununla ilgili önerge de verdim inşallah iyi araştırılır yanlıştan, hatadan dönülür” dedi. Önergeyi sosyal medya hesabından, “Sayın Mansur Yavaş’a çok önemli uyarımdır. Başlamış olduğunuz Zafer Meydanı’na Öğrenci Kütüphanesi Projesi, bu haliyle öğrencilere nefes değil mezar olabilir. Binayı tutma özelliği neredeyse kaybolmuş olan kolonların üstüne bina edilecek bir tesis büyük riskleri barındırmaktadır” sözleriyle paylaşan Ünal, Meclis’e sunduğu önergesinde şu ifadelere yer verdi:

Haberin Devamı

Zafer Kütüphanesi için kolon uyarısı

Zafer Kütüphanesi için kolon uyarısı

‘GÖRÜNTÜSÜ TAM BİR FACİA’

“Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Zafer Meydanı yeniden düzenlenmekte olup bu meydanda Zafer Çarşısı üzerinde bulunan ve daha önce yıllarca Giyim Dünyası Mağazası olarak hizmet veren bina tadilat yapılarak yenilenmeye çalışılmaktadır. Binanın duvarları ve kolon ile kiriş kaplamaları söküldükten sonraki görüntüsü tam bir facia. Adeta deprem yaşamış ya da savaşa maruz kalmış bir bina görünümündedir. Binanın yükünü taşıyan kolonlar ve kirişlerin betonları dökülmüş, çatlamış, aderansı (demiri sarma özelliği) gitmiş. Demirler açığa çıkmış ve aşırı bir şekilde korozyona maruz kalmış, etriye demirleri kopmuş, kısacası tamamen çürük bir binaya dönüşmüştür. Bir yapıda kolon ve kirişlerde çatlama, kırılma, dökülme, demirlerin açığa çıkması, aşırı korozyona maruz kalması, bu kolon ve kirişlerin mukavemetini (gücünü) kaybetmesi ve yük taşıma özelliğinin zayıflaması binanın çökmesi demektir.” Ünal, önergesinde şu soruları da yöneltti: “Bu süreçte kolon ve kirişlerin sağlamlığı noktasında belediye herhangi bir rapor düzenledi mi? Sağlamlık testleri yapıldı mı? Kolonlardan karot örnekleri alınıp basınç testleri yapılmış mıdır? Bu binayla ilgili belediyenin yapılmasını planladığı iş var mıdır?”

Haberin Devamı

ABB ‘ÖĞRENCİLERE NEFES OLACAK’ DİYE DUYURMUŞTU

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), ‘Zafer Meydanı Yeniden Düzenleme ve Öğrenci Merkezi Projesi’ni mayıs ayında ‘öğrencilere nefes olacak’ diye duyurmuştu. Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından 5 bin 440 metrekare alanda yürütülen projede, sesli kütüphane, sergi alanları, çalışma ve dinlenme alanları, kafeterya, öğrenci etkinlik merkezi binası, etkinlik amfisi ve kentsel teras gibi sosyal alanlar bulunacağı belirtilmişti.

BAKMADAN GEÇME!