Yüzyıllara meydan okuyan şaheser: Ağaçayak Cami

Güncelleme Tarihi:

Yüzyıllara meydan okuyan şaheser: Ağaçayak Cami
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 00:00

Başkentteki Ağaçayak Cami yüzyıllara meydan okuyor. Su basmanına kadar taş, üzeri ahşap malzemeden yapılan caminin 1705 yılında yaptırıldığı tahmin ediliyor. Vakfiyesi ve son cemaat yeri de bulunmayan cami, dikdörtgen planlı ve kuzey cephesinin tuğla örgülü olmasıyla dikkati çekiyor

BAŞKENTİN 18. yüzyılın tarihi dokusunu üzerinde barındıran tarihi camilerinden Ağaçayak Camii, yüzyıllardır ibadete açık bulunuyor. Yüzyıllara meydan okuyan caminin 1705 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Altındağ Müftülüğünden edinilen bilgilere göre, bugünkü Ulucanlar Caddesi üzerinde bulunan camii, dikdörtgen planı ile dikkati çekiyor. Çatılı bir yapısı bulunan caminin duvarlarında su basman seviyesine kadar moloz taş, üstünde de ahşap kullanılmış. Yalnızca kuzey cephesi tuğla olan ve çatısı da alaturka kiremitle kaplı bulunan caminin, kitabe ve vakfiyesi ile son cemaat yeri de bulunmuyor. Dikdörtgen planlı ve kuzey cephesi tuğla örgülü olan camii, üstü sivri sağır kemerli sade bir kapı ve iki yanındaki kapıdan yüksekçe duran dikdörtgen birer pencere ile dışa açılıyor. Pencerelerinin üstü sağır kemerli olan caminin aynı zamanda üstü sivri, sağır kemerli dört sahte penceresi daha bulunmakta. Caminin kuzeybatı köşesindeki çatı üstünden yükselen kısa minarenin şerefe üstü de kısa. Doğu cephesinde ise altta dört, üstte beş dikdörtgen şeklinde penceresi bulunan caminin güney cephesi kapalı, batı cephesinde ise beş adet üst pencere yer alıyor. Çatısı geniş saçaklı caminin içinde pencere seviyesinde; güneyde ve batıda iki, doğuda bir niş yer alıyor.

NAKIŞLI KALEM İŞLERİ İLE SÜSLÜ

Caminin kenar pervazları ve kareleri bitkisel nakışlı kalem işleri ile süslenmiş. Tavanı çıtalarla karelere bölünmüş caminin, ahşap mahfeli kuzey batı köşesinde olup, öne doğru köşk şeklinde bir de çıkıntısı bulunuyor. Tavanın ortasındaki altıgen göbeğin ortası da geometrik geçmelerle süslü olan caminin pencere pervazlarında da bitkisel motifli kalem işleri görülüyor. Ahşap minberin yan aynalıklarında altıgen, üçgen, beşgen ve yıldız biçimli parçaların geçmeli olarak yerleştirildiği camide, aynalıkların çevresini dolaşan pervazlar ve aynalığın üzeri "kıvrık dal, rumi" ve "hatayi" motifleri ile süslenirken, nakışların üzeri cilalı bir zamk ile kaplanarak desenlerin bozulmadan saklanması sağlanmış. Caminin yedi kenarlı mihrap nişinin içi, geometrik geçmeli motiflerle süslenmiş. Nişin çevresini dolaşan üç sıra silmeden kenarda kelime-i tevhid, ortada geçmeli bir yuvarlak silme ve içte yine kelime-i tevhid yer alıyor. Önceleri toprak damlı ve minaresiz olarak yapılan caminin en son projesi 2005 yılında çizdirilmiş. 2006 yılında onarımı yapılan caminin onarımı için 321 bin 139 YTL harcanmış.

Çocuklara iftar eğlencesi

AİLEM
Eğitim Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği, Mutlu Aile Eğitim Araştırma ve Yardımlaşma Derneği’nin Keçiören Belediyesi katkılarıyla düzenlediği "Çocuk İftarı" Keçiören Halil İbrahim Sofrası’nda yapıldı. Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un da katıldığı iftar proğramı, bu Ramazan ayında çocuklara verilen ilk iftar yemeği olma özelliğini de taşıyor. İftara aileleriyle gelen yüzlerce çocuk unutamayacakları bir gece yaşadılar.

DOYASIYA EĞLENDİLER Orta oyunu, Hacivat-Karagöz’ün aynandığı iftarda konuşan Ailem Derneği Başkanı Bilginur İyidoğan ve (MUYAD) Başkanı Av. Nihan Barla, çocuklar için düzenledikleri iftar sayesinde güzel bir ortam oluşturduklarını, bu iftar ile büyük bir aile olduklarını ve bu ailenin fertlerinin bir araya gelerek nasıl mutluluk fikrini gerçekleştirdiklerini belirttiler. Ayrıca çocuklara unutamayacakları birer Ramazan anısı yaşattıklarını söylediler. Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok birçok güzelliklerin yaşandığı Ramazan ayında, yüzlerce çocuğun katıldığı iftar yemeğinde çok güzel, iftar lezzeti daha başka bir akşam geçirdiğini belirterek, "Özellikle bulunduğumuz ortamda, yaşadığımız şartlarda aile değerlerimizin korunmasına çok büyük ihtiyaç var. Aile yapımızı ve değerlerimizi korumalıyız" dedi.

Gezici TIR, eğlenceyi vatandaşın ayağına taşıdı

YENİMAHALLE
Belediyesi, Ramazan boyunca yalnızca iftar çadırı etrafında Ramazan eğlencesi düzenlemekle kalmayıp, gezici TIR sayesinde şenliği vatandaşın ayağına taşımaya devam ediyor.

Yenimahalle Belediyesi Tiyatro Grubu, özellikle çocuklara eğlenceli saatler yaşatıyor. Türk Tiyatrosu’nun geleneksel animasyon karakterleri olan İbiş, Keloğlan, Nasrettin Hoca, Arap Bacı’nın canlandırıldığı animasyon gösterilerinin yanı sıra, yine Türk Tiyatro’sunun geleneksel öğelerinden olan ortaoyununun ölümsüz karakterleri Hacivat ve Karagöz çocuklarla buluşuyor. Aşuk-Maşuk, halkoyunları ekipleri ve sihirbazlık gösterilerinin de yer aldığı etkinlik, başta çocuklar olmak üzere Yenimahallelilerin büyük beğenisini kazanıyor. Türk gelenek ve göreneklerini Yenimahalleli çocuklara tanıtmak amacıyla düzenlenen şenlik sırasında, bütün çocuklara ücretsiz olarak pamuk şekeri dağıtımı tam hızla devam ediyor.

Bayram namazı 7.36’da

BU
Cuma günü Ramazan Bayramını kutlayacağız. Ramazan Bayramı Namazı, Ankara’da 07.36’da, kılınacak. İslam aleminin kutsal ayı Ramazan Perşembe günü sona erecek. Ramazan Bayramı ise 12 Ekim Cuma günü başlayacak. Bayram namazı, Ankara’da 07.36’da, İstanbul’da 07.53’te, İzmir’de 07.57’de, kılınacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!