Güncelleme Tarihi:
ORTODONTİNİN bir diş hekimliği uzmanlık alanı olup, her türlü diş düzensizliği ve çene bozukluklarını teşhis ettiğini ifade eden Çelik, “Ortodontik tedaviyi sadece ortodonti uzmanları yapmalıdır. Bu nedenle tedavi uygulayan hekimin, ortodontist olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu. Diş bozukluğu tedavilerinin çoğunlukla estetik amaçlarla yapıldığının, fakat bazı durumlarda estetik kaygının geri planda kaldığının altını çizen Çelik, şunları söyledi:
Uzun süreli biberon kullanımı
“Ortodontik tedavilerin çoğunlukla estetik amaçla yapıldığı düşünülse de pek çok hedefe hizmet eder. Çapraşıklıkların düzeltilmesiyle dişler daha kolay temizlenebilir. Dişlerin düzelmesiyle dişeti hastalıkları önlenir ve tedavi edilir. Daha etkin bir çiğneme sağlanır. Konuşma bozukluğuna yol açabilecek diş bozuklukları giderilir. Bazen de daha iyi protezler yapılabilmesi için proteze hazırlık amacıyla ortodontik tedavi yapılabilir veya diş eksikliklerinde boşluklar kapatılarak protez ihtiyacı ortadan kaldırılabilir. Diş bozukluklarının en önemli nedenlerinden biri genetik faktördür. Erken kaybedilen süt dişleri, süt dişi çürüklerinin tedavilerinin yapılmaması, uzun süre emzik ve biberon kullanmak ya da parmak emmek de bozukluklara neden olan diğer etkenler arasında yer alıyor.
İskeletsel bozukluklar
Ortodontik bozuklukların oluşmaması için süt dişlerinin tedavileri mutlaka yapılmalı ‘nasıl olsa değişecek’ düşüncesiyle ihmal edilmemeli. Dişsel bozukluklar, çapraşıklıklar, aralıklar, gömülü dişler, eksik ya da fazla dişler gibi sadece dişleri ilgilendiren bozukluklar ve tedavileri her yaşta yapılabilir.
Ortodontinin bir diğer ilgi alanı da iskeletsel bozukluklardır. Bu tür bozukluklar, alt ya da üst çenenin önde ya da geride olması, önde açık kapanış olması gibi çeneleri ilgilendiren bozukluklardır. Tedavileri daha kapsamlı ve uzun süreli olup, hastanın yaşı oldukça önemlidir. Büyümenin devam ettiği yaşlar tedavi için en uygun dönemdir. Erişkin yaşta bu problemler için ortognatik cerrahi adı verilen ameliyat destekli ortodontik tedaviler gündeme gelebiliyor. Bu tedavi estetik açıdan son derece iyi sonuçlar veriyor.”
Diş çekimi rutin bir işlem
HALK arasında çekimli tedaviye karşı bir ön yargı olduğunu kaydeden Çelik, “Ortodontik tedaviler sırasında yer darlığının giderilmesi, kapanışın düzeltilmesi, daha iyi bir estetik sağlanabilmesi için bazen diş çekimine ihtiyaç duyulabilir” dedi.
Tedaviden sonra diş çekildiği anlaşılmayacak şekilde boşluklar kapatıldığının altını çizen Çelik, “Diş çekimleri, ortodontik tedavilerde kaçınılmaz bir süreç olabilmektedir. Bu nedenle aileler ön yargılarından kurtulmalı ve hekimine güvenmeli” diye konuştu.