Güncelleme Tarihi:
Nursima KESKİN-Muhammet BAYRAM / ANKARA, (DHA) - GENÇLİK ve Spor Bakanlığı bünyesinde bulunan Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürlüğü, üniversite öğrencilerinin en büyük sorunu olan barınma problemini gidermek için son 2.5 yılda 362 olan yurt sayısını 679'a çıkardı. YURTKUR Genel Müdürü Sinan Aksu, tüm yurtlarda güvenlik önlemlerinin üst düzeyde olduğunu, özel güvenliğin yanı sıra giriş çıkışların parmak izi sistemiyle yapıldığını bildirdi.
"YURTLARA PARMAK İZİ İLE GİRİŞ-ÇIKIŞ YAPILIYOR"
Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde bulunan Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürlüğü, üniversite öğrencilerinin en büyük sorunu olan barınma problemini gidermek içini son 2.5 yılda 362 olan yurt sayısını 679'a çıkardı. Yurtlardaki yatak kapasitesi 286 binden 545 bine ulaştı. YURTKUR Genel Müdürü Sinan Aksu, önümüzdeki 2017 yılına kadar yatak sayısını 750 bine çıkararak başvuran öğrencilerin tamamını yurtlara yerleştirmeyi hedeflediğini belirtti. Aksu, "Yurt sayısını hiçbir önlemi atlamadan hızla artırıyoruz. Aileler çocuklarını bize emanet ediyor. Özellikle güvenliğe çok dikkat ediyoruz. Tüm yurtlara girişte güvenlik görevlisi bulunuyor. Ayrıca parmak izi sistemiyle giriş çıkışlar yapılıyor. Öğrencilerin güvenliği bizin için her şeyden önemli" dedi.
"YURT SAYISINI İKİ KATINA ÇIKARDIK"
Sinan Aksu, 17-25 Aralık sürecinden sonra yurt yapımını hızlandırdıklarını, yurtlarda öğrenciler için gerekli olan en küçük detayın bile unutulmadığını bildirdi. Aksu, şöyle konuştu: "17-25 Aralık sürecinden sonra Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın talimatıyla tüm Türkiye'de hızlı bir şekilde yurt inşaatı ve kiralama işine girdik. 286 bin olan yatak kapasitesi 545 bin yatağa çıkarıldı. Bu da yeterli değil. Hızlı bir şekilde devam eden inşaatlar var. Yaklaşık 200 bin yataklık inşaatımız devam ediyor. Bunar bittiği taktirde Türkiye'deki yurt problemi büyük ölçüde çözülmüş olacak. Bu bir süreç ve ihale, proje süreçleri zaman alıyor. Bazı yerlerde Antalya'daki yurtta olduğu gibi rekor kırdık 4.5 ayda yurdu hizmete açtık ve bizim öncelikli hedefimiz öğrenciyi sokaktan kurtarmak. Bizim kapımıza geldikten sonra biz seni alamadık demek istemiyoruz. Öğrenciye şefkat noktasında yaklaşıyoruz. Bunun için olağanüstü bir gayretimiz var. Bazı illerde yedekte bile öğrenci kalmadı. Bazılarında bitmek üzere her hafta yedekteki öğrencilerle ilgili duyuru yapıyoruz. Pek çok illerde yedekteki öğrencileri davet ediyoruz. Önümüzdeki yıl Mart ayına kadar yedektekilerle ilgili duyurular devam edecek. KYK'yı bekleyen öğrenciler bizden ümitlerini kesmesinler"
"YEMEKLER DİYETİSYENLER TARAFINDAN DENETLENİYOR"
Sinan Aksu, öğrencilere yemekhanelerde 'anne yemeklerine yakın' tatlar sunduklarını, tüm yiyeceklerin gıda mühendisleri ve diyetisyenler tarafından kontrol edildiğini vurguladı. Aksu, "Yurtlarımızda mutlaka diyetisyenlerimiz ve gıda mühendislerimiz olmak zorunda. Malzeme seçiminden pişirilmesine kadarki evreleri diyetisyenler belirler. Pişen yemeklerin hepsinden mutlaka gıda numuneleri alınır, uygun ortamlarda 3 gün saklanır. Bu en ufak bir zehirlenme ihtimaline karşı yapılır. Zehirlenme olduğu zaman bu numuneler ilgili bakanlıkların laboratuvarlarına gönderiliyor. İlgili işletmecinin bir kusura varsa bir daha bu kişi bizimle asla çalışamaz. Bu kadar hassasız. Yurtlarımızda 500 binin üzerinde öğrenciye yemek çıkarıyoruz. Hijyen bizim için çok önemli. Anne yemeklerine yakın yemekler çıkarıyoruz diyebiliriz. Açık büfe yemek servisimizde hedeflediğimiz de bu zaten. Herkesin damak tadına uygun bir şeyler verebilmek. Öğrenci memnuniyeti çok önemli bizim için. Menülerimiz zaten onların talepleri doğrultusunda belirleniyor" diye konuştu.
"YURDA BAŞVURANLARIN BİLGİLERİ 11 AYRI DEVLET KURUMUNDAN SORGULANIYOR"
KYK yurtlarına yerleştirirken önceliğin ihtiyaç sahibi öğrencilere verildiğine dikkati çeken Aksu, şu ifadeleri kullandı: "Öğrenciler e- devlet üzerinden form dolduruyor. Bize verdikleri bilgileri 11 ayrı devlet kurumundan sorgulanıyor. Daha sonra en fazla ihtiyaç sahibi öğrenciyi tespit etmeye çalışıyoruz. Gelir seviyesi, öğrencinin sosyal durumu çok önemli. Bu sene yüzde 70' e yakın öğrenciyi yurtlara yerleştirdik. Geriye kalan yani yedekte bekleyen öğrencilerimizle ilgili bu sene içinde pek çok öğrencimiz yine yeni açılan yatak durumumuza göre deva edeceğiz"
"ÖĞRENCİYE UYGUN FİYAT TARİFESİ UYGULANIYOR"
Tüm yurtların giriş katında engelli odaları bulunduğunu kaydeden Sinan Aksu, yatakların baza sistemli olduğunu, her odada tuvalet, banyo ve buzdolabı ile öğrencinin kendisine ait bir dolabının bulunduğunu bildirdi. Öğrencilere yurtta kaldığı süre boyunca sabah 3, akşam 6.5 olmak üzere aylık 285 lira beslenme yardımı yapıldığını belirten Aksu, "Öğrencilerden oda tiplerine göre ücret alınıyor. Yurtların 150-265 lira arasında bir ücreti var. Beslenmenin tamamını karşılamıyoruz ama aylık 285 lira beslenme yardımı yapıyoruz. Yurtlarımızda öğrenciye uygun fiyat tarifeleri uygulanıyor" dedi.
"SADECE BARINMA DEĞİL KÜLTÜREL FAALİYETLERLE DONATMAK İSTİYORUZ"
Her yurtta konferans salonu olduğunu, haftanın bir günü bu salonlarda film gösterimi yapıldığına işaret eden Aksu, öğrencilerin talebiyle yurtlarda tasarım, spor, kültür ve sanat, yabancı dil kursları açıldığını söyledi. Yurtların sadece barınma yeri değil öğrencilerin gelişimi için birer yuva olduğuna dikkati çeken Aksu, şöyle devam etti: "Bakanımız Akif Çağatay Kılıç, öğrencilerimizin kültürel faaliyetlerle donatılmasına önem veriyor. Bunun için sürekli kurs açıyoruz. Açtığımız kurslara Milli Eğitim Bakanlığı yada özel sektörden öğretmen talebinde bulunuyoruz. Yıl sonlarında Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği kurslarının bitiminde yarışma düzenliyoruz. Kazanan öğrencilerimize hediyelerini sunuyoruz. Öğrenciler kurs açabileceğimiz alanları bildiriyoruz. Kendilerinin talebi olursa o kursu da açıyoruz. Geçtiğimiz dönem öğrencilerin talebi doğrultusunda Çince kursu açtık"
"TESİSATTAKİ SORUN EVDE DE OLABİLİR"
İnşaatı tamamlanmış yurtlara öğrenci alımı yapıldığını vurgulayan Aksu, "Amacımız öğrenciye en kısa zamanda kalacak yer temin etmek. Önemli olan inşaatın tam olarak bitmesidir. Temel ihtiyaçlar olmadan bir yurtta yaşam sürdürülemez. Tesisatta bir akma, bir noktada bir tıkanma olabilir ki bunlar evlerde de olur. Bu kadar insanın yaşadığı yerlerde sorunların çıkması normal. Bu aksaklıklara hızlı bir şekilde müdahale ederek çözüyoruz" ifadelerini kullandı.