Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2010 00:00
Kızılcahamam ilçesinde üretilen maden maden suyu Türkiye’nin yanı sıra İran, Irak, Suriye, Afganistan ve Azerbaycan’a da ihraç ediliyor. Kızılcahamam’daki Çamlıca Maden Suyu A.Ş’nin İşletme Müdürü Halis Mutlu, yıllık üretimlerinin yüzde 35’lik kısmını ihraç ettiklerini belirterek, ülke ekonomisine önemli bir katkı sunduklarını söyledi.
Türkiye genelinde yaklaşık maden suyu üreticisi olduğunu bildiren Mutlu, fabrikalarının saatte 100 bin şişeye ulaşan üretim kapasitesi olduğunu kaydetti.
Mineral zengini
Kızılcahamam’da üretilen maden suyunun doğal olduğunu ve katkısız bir şekilde işlendiğini vurgulayan Mutlu, “Bizim ürettiğimiz maden suları kalsiyum ve mineral yönünden çok zengin. Kansızlık, böbrek hastalıkları, mide hazımsızlığı gibi rahatsızlıklarda çok faydalı” diye konuştu. Üretimlerini Türkiye’nin yanı sıra İran, Irak, Suriye, Afganistan ve Azerbaycan’a da ihraç ettiklerini anlatan Halis Mutlu, “Kızılcahamam’dan yurt dışına yılda 10 milyon şişe maden suyu ihraç ediyoruz” dedi.
Gelen talepler doğrultusunda üretim rakamlarının arttığına işaret eden Mutlu, sade maden suyunun yanı sıra limon, şeftali, elma, vişne, çilek ve portakal aramolı ürünlerinin de büyük rağbet gördüğünü sözlerine ekledi.
Tüketim rakamları
AVRUPA’da kişi başına yılda 150 litre maden suyu tüketirken bu oran Türkiye’de 3 litrenin altında kalıyor. Türkiye, doğal mineralli sular açısından Avrupa’nın en zengin coğrafyasına yer alıyor ancak yıllık 65 milyon litre olan bu kaynağın sadece yüzde 1’i şişeleniyor. 2002 yılında Türkiye’deki yıllık maden suyu tüketimi kişi başına 2,5 litre olurken, bu rakam 2009’da meyve aromalı üretimlerin etkisiyle yüzde 100’ün üzerinde artış göstererek 6,5 litreye yükseldi. Avrupa Birliği ülkelerinde ise yıllık kişi başına tüketim oranı 120 litre.