Eda AY/A.A.
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2007 00:00
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), kurum bakımındaki çocukların, sorunsuz şekilde ailelerinin yanına döndürülmesi için Hollanda’daki Spirit Vakfı ile iş birliğine gitti.
Hollanda’da Gençlik Bakım Organizasyonu alanında faaliyet gösteren Spirit Vakfının Türk Sorumlusu Bahattin Çakar, SHÇEK ile Türkiye’de kurum bakımı altındaki çocukların, ailelerinin yanına sorunsuz döndürülmesi için iş birliği protokolü imzalandıklarını söyledi. Çakar, Hollandalı sosyal çalışmacıların, koruma altındaki çocukların aileye dönüşü, çocuklara ve ailelerine danışmanlık hizmeti verilmesi konusunda Türk meslektaşlarına deneyimlerini aktardıklarını belirtti.
SHÇEK’İn son yıllarda ’aileye endeksli sosyal hizmet’ anlayışını yerleştirmeye çalıştığını ifade eden Çakar, "Türkiye, kendi şartları doğrultusunda ve mevcut dinamikleri göz önünde bulundurarak, projeler geliştirmeli. Bunlar uzun vadede yapılacak değişiklikler ancak Türkiye, bu konuda oldukça iyi bir başlangıç yaptı" diye konuştu. Klasik Türk aile yapısının da bu değişikliğe zemin hazırladığını vurgulayan Çakar, şunları kaydetti:
KÖYÜN DELİSİ ORTADA KALMAZ
"Türkiye’de yardıma muhtaç kişileri koruyup kollama geleneği var. Örneğin, köyün delisi hiçbir zaman ortada kalmaz. Lokanta sahibi
yemek verir, terzi elbisesini diker, berber saçını keser. Eskiden beri annesini babasını kaybeden çocuklara anneanne, dede gibi aile büyükleri ya da yakın akrabaları sahip çıkmıştır. İşte sağlıklı nesillerin yetişmesi için bu klasik aile yapısının korunması büyük önem taşıyor. Yurtlarda ve yuvalarda çocuklara ihtiyaçları olan her şey sağlanıyor ama sadece maddi ihtiyaçların karşılanması yeterli değil. Duygusal açıdan tatmin edilmeleri de gerekli. Yüzlerce çocuğun kaldığı yurtlarda, çocuklarla birebir ilgilenmek çok da mümkün olmuyor. Oysa çocuklar için maddiyattan çok aile sıcaklığı önemli."
MODEL HOLLANDA’DA BAŞARILI
Çakar, kurum bakımı yönteminin uzun yıllar Hollanda’da da uygulandığını, verimli sonuç alınamayınca aile yanında bakım modeline geçildiğini söyledi. Bu modelin oldukça başarılı olduğunu belirten Çakar, gençlerin önemli bir kısmının topluma kazandırıldığını ifade etti.
Bahattin Çakar, SHÇEK ile imzaladıkları iş birliği protokolü çerçevesinde, öncelikle pilot bölge seçilen Konya ve Ankara’da gençler ve aileleriyle çalıştıklarını anlattı.
Sosyal çalışmacıların, ’günlük yaşam rotası’ ve ’yetenek analizi’ olmak üzere iki aşamalı hizmet verdiklerini belirten Çakar, şöyle konuştu:
ÖNEMLİ OLAN YAPABİLDİKLERİ
"Günlük yaşam rotası kapsamında sosyal çalışmacı, günün belli bir zamanını çocuk ve aileyle geçiriyor. Çocuğun yaşamını, ailenin ona yaklaşım biçimini gözlemliyor, karşılaşılan sorunlara gözlemleri ışığında çözümler üretiyor. Yetenek analizi ise çocuğun başarılı olabileceği konuları belirlemek için kullanılıyor. Bu, onlar için önemli bir motivasyon aracı oluyor. Yeteneklerini destekleyerek kendilerine güvenlerini arttırıyoruz. Böylece sosyal hayata karışmaları kolaylaşıyor."