İpek ARIOĞUL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 00:00
Gold Ankara Kuyumculuk, Mücevherat, Gümüş ve Saat Fuarı 22-25 Kasım tarihleri arasında Türkiye’nin dört bir yanından kuyumcuların katılımıyla Başkent’te gerçekleştirilecek.
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, "İzmir, Adana, Kahramanmaraş, Mersin, Trabzon ve İstanbul başta olmak üzere birçok ilden kuyumcular Ankara’ya gelecek. Ayrıca otobüslerle Orta Anadolu’dan kuyumcuları başkente taşıyacağız" dedi.
TÜRKİYE’nin dört bir yanından kuyumcuların katılacağı Gold Ankara Fuarı, 22-25 Kasım tarihleri arasında Başkent’te gerçekleştirilecek.
İlki geçen yıl düzenlenen "Gold Ankara: Kuyumculuk, Mücevherat, Gümüş ve Saat Fuarı"nda 2008’in takı modelleri Başkentlilerle buluşacak. Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, Türkiye çapında imalatçıların katılımıyla gerçekleştirilecek fuarda ilkinden de yüksek bir katılım beklendiğini kaydetti. Geçen seneki fuar ilk olmasına rağmen beklediklerinden yüksek bir katılımcı sayısına ulaştıklarını belirten Çavuşculu, Ankara Hürriyet’e şunları anlattı:
ORTA ANADOLU’DAN ANKARA’YA TAŞINACAK : "Geçen yıl fuara bakanların yanı sıra oda başkanları, esnaf, tüccar ve sanayiciler katıldı. Bu yıl da Türkiye’nin dört bir yanından katılım bekliyoruz. İzmir, Adana, Kahramanmaraş, Mersin, Trabzon ve İstanbul başta olmak üzere birçok ilden kuyumcular dört gün boyunca ürünlerini Ankara’da sergileyecek. Ayrıca otobüslerle Orta Anadolu’dan kuyumcuları Ankara’ya taşıyacağız. Artık tasarım ve Ar-Ge’de çok ileri olan Türk firmaları, 2008 modası ürünlerini sergileme imkanı bulacak. Zaten eskinin aksine kuyumcu vitrinlerindeki ürünler çok çabuk değişiyor. Üniversitelerin takı tasarımı bölümlerinden mezun olan gençler ise mücevher firmalarında birbirinden güzel tasarımlar yapıyor.
KUYUMCULUKTA STANDART YOK : Sektörün önemli sorunlarından biri, kuyumculuğa belli bir standart getirilmediği için her isteyenin şehrin herhangi bir yerine kuyumcu açabiliyor olması. Bakkal dükkanı açar gibi kuyumcu açılıyor. Bunların belli izinlerle, belli yerlerde açılması, belli standartlara tabi olması gerekir. Alarm var mı, kepenk var mı, güvenliği tam olarak sağlanabiliyor mu bakmak lazım. Kuyumcular ve saatçilerin bir federasyon çatısı altında buluşması da önemli, ama Esnaf ve Sanatkarlar Yasası’na göre federasyon kurulması için 40 ilden meslek odasının talepde bulunması gerekiyor. Bizimse Rize’den Bingöl’e toplam 25 ilde odamız var, onun dışında birçok ilde dernekler var. Meslek odası kurulması için 500 üye gerekiyor. Federasyon oluşturmamız örgütlenmemiz açsısından büyük önem taşıyor."
Yüzde 20 ÖTV kuyumcuyu vurdu
Türkiye’de ithal edilen külçe altının KDV’den istisna olduğu, ancak Türkiye’deki madenin ürettiği külçe altının alınıp işlemek için KDV ödemek gerektiği konusundaki eleştirilerle ilgili olarak da Çavuşculu, "Bu eleştirilere tamamen katılıyorum" dedi.
SATILAN ÜRÜNDE KDV VARDIR : Altına uygulanan KDV konusunda da bazı noktaların anlaşılmadığına dikkat çeken Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, saf altına değil onun içine eklenen diğer madenlere vergi uygulandığını belirtti. "Dolayısıyla kuyumcunun sattığı üründe KDV vardır" diyen Çavuşculu, şunları kaydetti:
ÖN ÖNEMLİ SORUN ÖTV: "Saf altın satılırken KDV’ye dahil değildir. Örneğin bir kilo saf altın alıp bundan kolye, bilezik, yüzük, küpe yapacak olan kuyumcu bunun 250 gramını alıp, 750 gram diğer madenleri eklediğinde 750 gramlık bölüm KDV’ye tabidir. 24 ayar altında bin birimin bini saf altınken, 18 ayar altında 750’si, 14 ayarda ise 585 gramı saf altındır. Bizim sektörü zorlayan ve ihracat yapmamızı zorlaştıran en önemli sorunlardan biri ise ÖTV. Daha önce yüzde 6 olan ÖTV’nin yüzde 20’ye yükselmesi kuyumcuları çok zor duruma soktu. Sigorta primlerinin düşmesi, elektriğin ucuzlaması lazım ki Türkiye’de fabrialar açılsın, üretim artsın, sigortasız işçi kalmasın."