Güncelleme Tarihi:
Üniversite kampüslerine yakın bölgelerde kiralık talebinin arttığını belirten Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı Emlak Sektörü Kurul Başkanı Salim Taşçı, okulların açıldığı dönemlerde talep arttığı için kiralık evlerde 100 ile 150 lira arasında bir artış olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıllarda öğrencilerin bir evi iki kişiyle paylaştığını kaydeden Taşçı, yükselen kira bedelleri nedeniyle dört ya da beş arkadaşın aynı evde yaşamak zorunda kaldığını söyledi.
Öğrencilerin ev kiralama işini son günlere bıraktığını ifade eden Taşçı, “Bu nedenle de ev kiralarında artış yaşanıyor. Yaz aylarında boşalan konutlar, şu günlerde yeniden dolmaya başlıyor. Üniversiteler açılmadan iki ay önce 750 lira olan kira bedelleri, bu dönemde 850 liraya ulaşıyor” dedi.
Öğrenci semtleri oldu
Cebeci, Kurtuluş, Emek, Bahçelievler, Balgat’ın bir kısmı ve Dikmen’in Çetin Emeç Bulvarı’na yakın olan bölgelerinin öğrencilerin yaşam alanlarına dönüştüğünü ifade eden Taşçı, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl öğrencilerin ev kiralamada limiti 800 ile bin lira arasında değişiyordu. Bu sene ise öğrencilerin yüzde 80’i 650 ile 750 lira arasında kiralık ev arıyor. Bu durum aile bireylerinin kiraları ödemekte zorlandığını ortaya koyuyor. Yine geçtiğimiz yıllarda öğrenciler bir evi iki kişiyle paylaşıyordu. Şimdilerde ise yükselen kira bedelleri nedeniyle dört ya da beş arkadaş aynı evde yaşamak zorunda kalıyor.
Yüzde 15’lik kira artışı
Cebeci, Kurtuluş, Emek, Bahçelievler, Balgat’ın bir kısmı ve Dikmen’in Çetin Emeç Bulvarı’na yakın olan bölgeleri, ulaşım kolaylığı ve metro hatlarına yakınlığı nedeniyle öğrencilerin yaşam alanlarına dönüştü. Cebeci ve Kurtuluş semtleri 4. sınıf yerleşim yeriyken, öğrencilerin talepleri nedeniyle Başkent’in gözde yerleşim alanları arasında girdi ve kira bedelleri de arttı. Bu bölgelerde son bir yıl içinde yüzde 10-15 oranında kira artışı yaşandı. 100 ile 120 metrekare bir alana sahip olan evler Cebeci’de 850 ile bin lira, Kurtuluş’ta 750 ile 850 lira, Emek’te 900 ile bin 50 lira, Balgat’ta 850 ile 950 lira, Bahçelievler’de ise 900 ile bin 100 lira arasında kiracı buldu.”
Nasılsa öğrenci oturacak
Öğrenciere ev kiralarken dikkat etmeleri gereken konular hakkında da bilgi veren Taşçı, “Ev sahiplerinde, ‘nasılsa öğrenci oturacak, burası da böyle boyasız, kırık, dökük kalsın’ gibi bir görüş yaygın. Bu nedenle ev kiralamaya işten anlayan biriyle gidin. Ev içindeki bütün aksamları kontrol etmeden kira sözleşmesini imzalamayın” diye konuştu.
Esnaf yardımcı oluyor
Emlak danışmanlarının ev kiralamak isteyen öğrencilere yardımcı olduğunu söyleyen Tüm Emlakçılar Federasyonu Başkanı (TEMFED) Ali Taylan da, “Bazı evlerde dört veya beş arkadaş bir arada kaldığı için mal sahipleri kira bedellerinde artış yapabilir. Bu noktada bütün insiyatif mal sahibine aittir” dedi. Başkent’te son beş yılda kiralarda gözle görülür bir yükseliş yaşanmadığının da altını çizen Taylan, satılık evlerin daha fazla rağbet gördüğünü söyledi.