Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de yaşanan deprem felaketinden sonra deprem bölgesinde yaşayan depremzedeler Ankara, Konya, Mersin, Antalya gibi illere göç etmeye başladı. Yaşanan göçün ardından birçok ilde konut kiralarındaki artış gündeme gelmeye başladı. Özellikle satış ve kiralık ilanı veren internet sitelerinde yüksek fiyatlar dikkat çekmeye başladı. Ankara Ticaret Odası (ATO) Emlak Komite Başkanı Kenan Bayram, ilan sitelerinde görülen yüksek fiyat artışlarının ‘yetkilendirme sözleşmesi’nin olmamasından kaynaklandığını söyleyerek, “İlan sitelerinde görülen yüksek fiyatlar ‘yetkisiz ilan’ girilmesinden kaynaklanıyor” dedi. Bayram, Ticaret Bakanlığı’nın yüksek kira artışlarına karşı denetlemeyi de ilan sitelerindeki ‘yetkilendirme sözleşmesi’ üzerinden yapması gerektiğine dikkat çekti.
BİRÇOĞUNDA SÖZLEŞME YOK
ATO Emlak Komite Başkanı Bayram, Hürriyet Ankara’ya şu açıklamalarda bulundu: “Emlak danışmanları olarak ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’ ile denetleniyoruz. Bu yönetmeliğe göre; emlak danışmanının bir gayrimenkul satması veya kiralaması için taşınmaz ticareti yetki belgesinin olması lazım, aynı zamanda gayrimenkulun sahibiyle de bir ‘yetkilendirme sözleşmesi’ yapması lazım. Gayrimenkul sahibi kiralama veya satış yapacaksa, emlak danışmanına yetki ve süre veriyor. Gayrimenkul sahibinin dairesini ne kadar süreliğine hangi fiyattan kiralayacağı da bu sözleşmede yer alıyor. Sorun da bu noktadan sonra başlıyor. Taşınmaz ticareti yetki belgesi ve yetkilendirme sözleşmesi olmayanlar, gayrimenkulun alım-satım aracılığına hizmet edemez ve ilan sitelerine ilan giremez. Ancak şu an ilan sitelerinde verilen ilanların birçoğunda taşınmaz ticareti yetki belgesi belki vardır ama ‘yetkilendirme sözleşmesi’ yok.”
KİRALAR STANDART HALE GELİR
Bayram, ‘yetkilendirme sözleşmesi’ olması durumunda, mal sahibinin istediği zaman ilan sitesine girerek kira fiyatını belirleyemeyeceğini söyleyerek, “Islak imzalı bir yetki sözleşmesinin olması, o gayrimenkul üzerinde bir veri oluşmasını da sağlıyor. Ancak yetkisiz ilan girildiğinde fiyat artışlarına müdahale edilemiyor” dedi. Ticaret Bakanlığı’nın ilan sitelerini ‘yetkilendirme sözleşmesi’ üzerinden denetlemesi gerektiğine dikkat çeken Bayram, şunları söyledi: “Bakanlığın denetlemeyi bu konu üzerinden yapması lazım ki, tüm ilan sitelerindeki gayrimenkullerin üzerinde ıslak imzalı bir veri oluşsun. Yetkilendirme sözleşmesi alındığında zaten bölgenin kira fiyatları standart hale gelecek.”
KİRALAR ÜÇE KATLANDI
Bayram, deprem felaketinin ardından Ankara’da kira artışlarının üçe katlandığına dikkat çekerek, “Etimesgut’ta 20 yıllık 3 oda 1 salon bir konut, iki bin liraya kiraya verilemezken şu anda aynı konut 6 bin liradan ilan sitesine kiraya konuluyor. Eryaman’da 50 metrekare 1+1 bir konut ise 8-10 bin lira civarında iken Çayyolu’nda aynı standartlardaki konut 15 bin liraya kadar kiraya verilebiliyor” diye konuştu.