Güncelleme Tarihi:
Mevsim değişikliklerinde havada artan elektrik yükleriyle birlikte vücudun bioritminde değişiklikler olduğunu söyleyen Diyetisyen Bürge Köker, özellikle büyükşehirlerde yaşayanların bahar yorgunluğu ile mücadele etmek zorunda kaldığını belirtti. “Bahar yorgunluğu” şeklinde adlandırılan durumun halsizlik, yorgunluk ve mutsuzluğa neden olduğunu kaydeden Köker, bu olumsuzluklarla mücadele ederken yapılaması gerekenleri şöyle sıraladı:
SELÜLİTLERE KARŞI TERAPİ
“Yorgunluğu atıp enerji depolamak için beslenmede bazı değişiklikler yapılmalı ve doğada biraz daha fazla vakit geçirilmeli. Güneşten daha fazla faydalanmak için yarım saat erken uyanmak ve egzersiz yapmak gün içerisinde vücudu zinde tutar ve metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlar. Sık duş almak kan dolaşımını harekete geçirir, tazyikli su ve lif ile yapılacak masaj, bedeni canlandırır ve selülitlerde gözle görülür bir azalmaya yol açar.
TAZE YİYECEKLER TÜKETİN
Kış aylarında yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için taze sebze ve meyveleri tüketmek gerekiyor. Uzun süreli açlıklar kan şekerinin dengesiz yükselmesine ve düşmesine sebep olabileceğinden bahar yorgunluğunu artırır. Bu nedenle meyveli kahvaltılar yapılmalı, sabahları 6-7 adet çiğ badem ile 1 kase yoğurt yenmeli. Öğle yemeğinde bol yeşillikli, ton balıklı veya tavuklu salatalar tercih edilmeli. Aynı zamanda salatalara katılacak tere yaprakları ile vücudun yağ yakımını hızlandırılabilir.
BAHARATLARI DENEYİN
Tam tahıllı gıdalar, sağlık açısından her mevsim tüketilmeli. Posa bakımından zengin yiyeceklerle beslenme, koroner kalp hastalığı riskini azaltarak, kabızlığı önler, daha fazla tokluk hissi verir. Midede sorun yoksa yemeklere ve salatalara baharatlar katılabilir. Bu eklentiler metabolizmanın hızlanmasına ve vücudun yağ yakmasına yardımcı olur. Ara öğünlerde 3-4 adet çilek, 1 dilim ananas ve yarım yeşil elma ile yapılan meyve salataları tüketilebilir.”
TUZDAN VAZGEÇİN 2 LİTRE SU İÇİN
İnteraktif Diyet’ten Diyetisyen Bürge Köker, metabolizmayı hızlandırmak için aynı saatlerde yemek yenilmemesi gerektiğini söyledi. Köker, “Ertesi gün öğünlerinde 15-20 dakikalık oynamalar yapılması faydalıdır. Günde 2 litre su içmeye özen gösterin. Su cildin canlandırır, tüm metabolik aktiviteleri harekete geçirir. Tuz tüketimini azaltın, yemeklere sonradan tuz ekleme alışkanlığınızdan vazgeçin.
KEFİR ZİNDE TUTAR
İçeriğindeki probiyotik bakteri ve mayalardan dolayı antioksidan ve antikanserojenik etkiye sahip olan kefir da tüketilmeli. Kefir, bağırsak florasını güçlendirir sindirim sistemini düzenler. Sinir sistemine de olumlu katkılar yaparak, hormon salgılarının düzenlenmesini sağlar. Bahar yorgunluğuna karşı bir bardak çilekli kefir zinde kalmanızı sağlar” diye konuştu.