Güncelleme Tarihi:
15 seneyi aşkın süredir Türkobası-Malıköy Sanayi Havzası’nda faaliyet gösteren 5 farklı organize sanayi bölgesinin temsilcileri, ulaşımlarını rahatlatacak ‘Temelli-Yenikent Anadolu Otoyolu Bağlantısı’ projesinin tamamlanmasını istiyor. Projenin farklı gerekçelerle ertelendiğini belirten İç Anadolu Sanayii ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Başkanı Mehmet Akyürek, “Sanayinin olmazsa olmazı yol, su ve elektriktir. Elektrik ve suyu bakanlığa olan taahütümüz doğrultusunda kendi imkanlarımızla sağlamaya çalışıyoruz. Ancak buradaki 5 bölgede sanayicilerin ulaşım sorununa çözüm olacak yol projesi bir türlü hayata geçmedi” dedi. Yolun faal duruma geçmesiyle bölgedeki sanayicilerin pazarda ivme kazanacağını ve istihdam rakamlarının artacağını belirten Akyürek, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunarak şunları söyledi:
5 SENEDİR TAMAMLANAMADI
“Temelli-Yenikent Anadolu Otoyolu Bağlantısı’nın projesi Büyükşehir tarafından yapıldı, daha sonra devredildiği Ulaştırma Bakanlığı tarafından da ödeneği ayrdıldı ve yol ihaleleri yapıldı. 5 yıldır çözemediğimiz gerekçelerle iptal ediliyor. Bu yolun yapılması ile sanayi havzası içerisindeki 5 organize sanayi bölgesinin işçilerinin ve ürünlerinin ulaşımında büyük kolaylık sağlanacak.
İŞÇİ BURADA ÇALIŞMAK İSTEMİYOR
Yolun yapılmayışının bize getirdiği olumsuzlukların başında ürün ve hammadelerimizi temin etmekte oluşan ek maaliyet geliyor. 30 kilometrelik mesafe artışı doğrudan nakliye masrafına yansıyor. Bu durum rekabet gücünü azaltıyor. Ayrıca belli bölgelerde eski köy yolları kullanıldığı için ağır taşıtlar trafikte büyük sorunlar yaşıyor. İşçiyi fabrikaya ulaştırmak zorlaşıyor. İşçiler bu bölgede çalışmaktan kaçınıyor. Bölgemizin hemen yanında banliyö istasyonu var, ancak sefer sayıları buradaki çalışanların isteklerine cevap veremiyor. EGO otobüsleri de sadece Sincan’dan olmak üzere çok az sayıda sefer düzenliyor. Bunu çözmek için servis araçları satın alıp, kapı önlerinde bekletiyoruz ya da servis firmalarına ek ücret ödüyoruz.
ÜLKE EKONOMİSİ KAZANACAK
Yol faliyete geçerse maaliyetlerimiz düşecek, otomatik olarak üretimimiz artacak. Böylelikle bölgedeki istihdam da aratacak. Ankara’nın iç ve dış pazarda rekabet gücü yükselecek. Buradaki sanayi havzası 500 fabrika çalıştıracak kapsitede kuruldu ancak yüzde 30’u faal durumda. Önümüzdeki engeller kalkarsa, rakamlar artacak. Sonuçta kazanan ülke ekonomisi olacak.”
30 KİLOMETRE KAZANDIRACAK
Türkobası-Malıköy Sanayi Havzası’nda faaliyet gösteren 5 organize sanayi bölgesinin temsilcilerinin de istediği ‘Temelli Yenikent Anadolu Otoyolu Bağlantısı’ projesi İstanbul Yolu, Ankara Lojistik Merkezi’nden başlayarak Ankara Çayı kıyısından Yenikent, Sincan ve Temelli bağlantılarını sağlayacak. Sanayi Havzası’na şehir dışından ve merkez noktalardan gelecek araçlar bu yolun faal duruma gelmesi durumda mevcut güzergaha göre 30 kilometre daha az yol kat edecek.
İŞÇİLERİ BERABER TAŞIYALIM
İşçilerin Malıköy Sanayi Havzası’na ulaşımında Büyükşehir Belediyesi’nden destek isteyen Akyürek, ”En azından işçilerimizin taşınması için belediye araç tahsis etsin, bölgedeki iş yeri sahipleri yol masraflarının karşılasın, işçimiz de bedava gelsin. Ben bunu Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna’yla görüştüm, konunun muhattabının Büyükşehir olduğunu belirtti” diye konuştu.
FUAR MERKEZİNE İHTİYACIMIZ VAR
Ankaralı sanayicilerin iç ve dış pazara ürünlerini sergileyeceği Akyurt’ta temeli atılan Ankara Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi Projesi’nin Başkent sanayisine ivme kazandıracağını belirten Akyürek, “Organize sanayi bölgelerinde üretilen ürünleri hem iç hem dış pazarlarda satılabilmesi için oluşturulacak fuar alanı, üretimin ve istihdamın artmasında önemli rol oynayacaktır. Senelerdir ilerleme kaydedilemeyen Akyurt’taki fuar merkezinin bir an evvel tamamlanması gerekiyor. Eğer yapılması düşünülen fuar alanı ekonomik değilse, biz teklif sunuyoruz gelin yer tahsis edelim Türkobası-Malıköy Sanayi Havzası’nda yapalım” dedi.
Malıköy Sanayi Havzası’nda ASO 2, İhtisas-Hayvancılık, Anadolu, Başkent ve Dökümcüler isimli 5 farklı Organize Sanayi Bölgesi faaliyet gösteriyor.