Yol kenarında ‘Otopark’ bilmecesi

Güncelleme Tarihi:

Yol kenarında ‘Otopark’ bilmecesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2015 16:35

Ankaralılar, 5 ay sonra Talatpaşa’da ‘yol kenarı otoparkı’ sürpriziyle karşılaştı. Otoparkın işletmecisi Aydın Kaya, “Mahkeme kararıyla faaliyete başladık” derken, Büyükşehir yetkilileri, “Yeniden işletmeye açılması geçici bir karardır. İtiraz ettik, asıl kararı bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Kentte, 21 yaşındaki bir gencin otoparkçı kurşunuyla öldürülmesinin ardından Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı kararla 15 Temmuz 2015’te ‘ücretsiz’ hale getirilen ‘yol kenarı otoparkı’ konusunda, ilginç bir gelişme daha yaşandı. Büyükşehir Meclisi’nin aldığı kararı, açtığı davayla yargıya taşıyan Talatpaşa Bulvarı’ndaki otopark işletmecisi, 11. İdare Mahkemesi’nden çıkan ‘yürütmenin durdurulması’ kararının ardından otoparkı yeniden işletmeye başladı. Ankaralılar, Talatpaşa’da kendilerinden otopark ücreti isteyen otoparkçıları gördüklerinde şaşırıp, bölgede değnekçilerin türediğini düşünürken, işletmeci Aydın Kaya, yasal bir şekilde otoparkı işlettiklerini söyledi. Kaya, Ankara Hürriyet’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

MAHKEME KARARINI GÖSTERİYORUZ

Haberin Devamı

“15.07.2015 tarihinde Meclis kararıyla kapatılan otoparkımız, 19.12.2015’teki İdare Mahkemesi kararıyla tekrar faaliyete açılmış oldu. Biz, alınan bu kararın ardından bölgede iş başı yaparak, faaliyetlerimizi başlattık. Halktan herhangi olumsuz bir tepki yok. Sorduklarında mahkeme kararını kendilerine gösteriyoruz.

21 YILLIK KONTRATIMIZ VAR

21 yıllık kontratımız devam etmekte. Emniyet ve belediye yetkilileri de konudan haberdar. Burada kazanılmış hakkımıza istinaden işleyişimiz devam etmektedir. Ankaralı vatandaşlarımız bölgedeki işletmemizden diledikleri gibi yararlanabilir. Otopark konusu Ankara’da sıkıntılı bir konu bunun farkındayız, ancak bizim yaptığımız bütün işlemler yasal bir şekilde ilerledi.

ÜCRET KONUSUNDA ENDİŞE OLMASIN

Biz burada 10 kişilik istihdam sağlayarak hizmet sunuyoruz. Otopark görevlileri titizlikle seçildi. Bütün vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla otoparkımıza araçlarını emanet edebilirler. Yasal kararlar doğrultusunda kendilerinden ücret talep ediyoruz. Vatandaşların ücret konusunda endişesi olmasın. Her şey hukuki olarak yasalara uygundur, bizler onlara hizmet için burdayız.”

ZABITA NÖBET TUTUYOR

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Talatpaşa’da yeniden başlayan ‘yol kenarı otopark’ uygulamasıyla ilgili olarak, mahkemenin aldığı karara itiraz ettiklerini söyledi. Yetkililer şu açıklamayı yaptı:
“Mahkemenin aldığı karar gereği, otopark işletmesi çalışmaya başlamış durumda. Ancak, Büyükşehir Belediyesi olarak söz konusu bölgede sürekli zabıta ekiplerimiz görev yapacak. Söz konusu firmanın ihale şartları gereği 54 araçlık kullanım hakkı var. Ayrıca, kira sözleşmesinde yer alan tüm maddeler, zabıta ekiplerince sıkı kontrol altında tutularak, vatandaşlarımızın mağdur olmasının önüne geçeceğiz. Tek tip kıyafet, el terminali zorunluluğu, araç park şekli, fiyat tarifesi gibi konularda sıkı bir şekilde denetimlerimiz olacak. Bu arada Büyükşehir Belediyesi olarak, yol kenarı otopark uygulamasının iptal edilme nedenleri arasında yer alan tüm doneleri toplayıp, -bunların arasında basında çıkan haberler, işletmede yaşanan sıkıntılar, sorunlar, yaşanan olaylar yer alıyor- karara itiraz ettik. Otoparkın yeniden işletmeye açılması geçici bir karardır. Asıl kararı bekliyoruz.”

Haberin Devamı

KARARIN GEREKÇESİ

11. İdare Mehkemesi’nin, ‘yol kenarı otoparkı’ döneminin yeniden başlamasının önüne açan kararının gerekçesi şöyle:
“Davacı tarafından 25 yıllığına kiralanan otopark alanının, sözleşme hükümlerine uygun olarak kullanıldığı sürece kiraya verenlerin tek taraflı kararıyla fesh edilemeyeceğinden, kira sözleşmesinin iptaline ilişkin dava konusu Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 10.07.2015 tarih ve 1320 sayılı kararında ve geçerli bir kira sözleşmesi olmadığından bahisle tesis edilen iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatın iptaline ilişkin işlemde ve davacının otoparkçılık faaliyeti yapmamasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamıştır. Açıklanan nedenlerle davacı itirazının kabulüne, yürütmenin durdurulması talebinin reddine yönelik olarak Ankara 11. İdare Mehkemesi’nce verilen 04.11.2014 gün ve E:2015/2008 sayılı kararın kaldırılmasına, 2577 sayılı yasanın 27’nci maddesinde belirtilen açıkça hukuka aykırılık ve telafisi güç ve imkansız zararların doğması koşulu birlikte gerçekleştiğinden dava konusu işlemlerin yürütmesinin durdurulmasına 18.22.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!