Yoğun bakımlarımız yüzde 100 dolu

Güncelleme Tarihi:

Yoğun bakımlarımız yüzde 100 dolu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2020 01:44

Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Arhan, “Şu anda yoğun bakımlarımızın doluluk kapasitesi yüzde 100” dedi ve “Artış bu şekilde devam ederse gerçekten bizi zorlayacak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Pandemi sürecinde mart, nisan ve mayıs aylarında Ankara özelinde çok ciddi vaka sayısıyla karşılaşmadıklarını belirten Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arhan, Kurban Bayramı sürecinde ve tatil döneminde kent dışına çıkanların Ankara’ya dönmesinin, vaka sayılarının artmasına yol açtığına dikkat çekti. Arhan, şöyle devam etti:

Yoğun bakımlarımız yüzde 100 dolu


BİZİ ZORLAYACAK FAKTÖR OLACAK

“Kurban Bayramı sonrası dönemde hastane olarak, başvuran hasta talebine göre COVID-19 servisi ve yoğun bakım kapasitemizi COVID-19 olmayan hastaların sağlık hizmeti ihtiyacını da mümkün olduğunca durdurmadan imkânlarımız ölçüsünde arttırdık. Şu anda 3 yataklı servisimiz ve 3 yoğun bakım ünitemizle COVID-19 sağlık hizmetini sürdürüyoruz, servis ve yoğun bakımlarımızda doluluk oranı yüzde 100. Bundan sonra COVID-19 için daha fazla kapasite arttırımı ile COVID-19 olmayan hastalarımıza da sağlık hizmeti sunma zorunluluğumuz ve sağlık personeli kısıtlılığımız nedeniyle arttırmakta çok zorlanıyoruz. Bu artışın devam etmesi ve sağlık çalışanlarındaki psikolojik yorgunluk eğer bu şekilde devam ederse, gerçekten bizi zorlayacak kısıtlayıcı en önemli faktörlerden biri haline gelecek.

DAHA FAZLA BULAŞ RİSKİ VAR

Mart, nisan, mayıs dönemine göre de bu dönemdeki vakaların özellikle akciğer tutulumu ve klinik açıdan daha ağır karşımıza çıktığını görüyoruz ve yatış oranları bu nedenle de oransal olarak daha yüksek. Bu dönemde fark ettiğimiz bazı farklılıklar var; hem klinik olarak vakalardaki akciğer bulgularının belirgin olduğunu hem de bulaştırıcılığın daha fazla olduğunu görüyoruz. Kısacası pandeminin ilk döneme göre daha fazla bulaş riski oluşturan bir durumla karşı karşıyayız.” 

BURUN ALTINDA TAKMAKLA TAKMAMAK ARASINDA FARK YOK

Vatandaşların sağlıkçıların yaşadığı zorlukların farkına varmasını istediklerini kaydeden Arhan, “Pandemi sürecini bir savaş, bir mücadele olarak adlandırırsak şu anda bunun en ön safında yer alan sağlık çalışanlarının vermiş olduğu zorlu mücadelede vatandaşımızın da yapabileceği en önemli destek mümkün olduğunca bulaşı azaltacak tedbirlere uymak ve hastanelere gelecek hasta sayısını azaltmaktır. Burun altındaki maskeyi takmakla maske takmamak arasında çok bir fark yok. Düzgün maske kullanımı çok önemli. Sürekli maskeye elle dokunmak o da ayrı bir risk oluşturuyor” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!