Güncelleme Tarihi:
YILDIRIM Beyazıt Üniversitesi’nin Eğitim ve Uygulama Merkezi olan AnkaraAtatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından, “1. Yoğun Bakım Hemşireliği Sempozyumu” düzenlendi.
Hastanenin Konferans Salonu’nda yapılan sempozyuma, Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Metin Doğan, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Murat Bozkurt ile SAYED Başkanı Hayrettin Yekeler ile çok sayıda hemşire katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan hastane başhekimi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Metin Doğan, Türkiye’nin AB Uyum Yasaları çerçevesinde hemşirelerin 400 saatin üzerinde eğitim almaları gerektiğini belirterek, Türkiye’de sağlık meslek yüksekokullarının birçoğunda 300-350 saat eğitim verildiğini anlattı.
Ankara İl Sağlık Müdürü Aksoy, yoğun bakımın sağlık hizmetinde hayati önem taşıyan bir birim olduğunu belirtti.
Hala yetersiz
Yoğun bakım yatak sayısının Türkiye için yeterli olmadığına dikkati çeken Aksoy, yatak sayısının tüm teknolojik donanımla birlikte her geçen gün artırılmaya çalışıldığını ancak hala yetersiz olduğunu söyledi. Aksoy, “Ankara’da devlet hastanelerinde 2002’de 235 olan erişkin yoğun bakım yatak sayısı 2007’de 321’e ve 2010’da 572’ye ulaştı. Yenidoğan yoğun bakım yatak sayısı ise 2002’de 72 iken 2007’de 182’ye ve 2010’da 343’e çıktı. SSK’dan devredilen sayı da 70” dedi.
Bu verilere göre 2002’de 377 olan yoğun bakım yatak sayısının 2010’da 985’e ulaşarak yaklaşık 2.5 kat arttığını belirten Aksoy, üniversite, özel ve devlet hastanelerinde tam donanımlı yoğun bakım yatak sayısının ve ilgili personelin artırılması gerektiğini bildirdi. Konuşmaların ardından sempozyuma katılan öğretim üyelerine ve diğer ilgililere teşekkür plaketi takdim edildi.