Yine kazı yine endişe

Güncelleme Tarihi:

Yine kazı yine endişe
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2021 23:37

Çankaya Çamlıtepe Mahallesi’nde inşaat kazısının temeline zarar verdiği gerekçesiyle üç katlı bina boşaltıldı. Bina sakinleri gerekli tedbirleri almadığı iddiasıyla inşaatın müteahhidine tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Ankara’da geçen hafta inşaat kazısı sırasında temeli kayan ve risk oluşturduğu gerekçesiyle yıkılan Açelya Apartmanı’ndan sonra benzer bir haber de Çamlıtepe Mahallesi’nden geldi. Çamlıtepe Mahallesi Tevekküller Sokak’taki boş arsada yaklaşık 3 hafta önce müteahhit G.T. bina yapım çalışmalarına başladı. Temel kazısı sırasında, kazı alanının bitişiğindeki 3 katlı ve 10 daireli Saadet Apartmanı’nın önceki gece zemininde ve duvarlarında oluşan derin yarıklar üzerine bina sakinleri, polise haber verdi. Uzman ekiplerce, alanda yapılan incelemenin ardından, binanın tahliye edilmesine karar verildi. Saadet Aparmanı sakinlerinin yanı sıra, bitişikteki Yenidoğuş Apartmanı’nda oturanlar da paniğe kapılarak evlerini terk etti. Mühürlenen Saadet Aparmanı’nın sakinleri, geceyi Ankara Valiliği ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin misafirhanelerinde geçirdi. Müteahhit G.T.’nin ifadesi alınmak üzere polis merkezine çağrıldığı ve olay hakkında adli takip başlatıldığı öğrenildi.

Yine kazı yine endişe


VATANDAŞ DAHA ÖNCE DE UYARMIŞ

İddiaya göre 3 hafta önce başlayan kazı çalışmasında Saadet Apartmanı’nın temelinden aşağı toprak kaymaya başladı. Apartman sakinleri durumdan endişe duyarak, müteahhit ile iletişime geçti ve belediyeye haber verdi. Ancak iddiaya göre; belediye görevlileri, kazının diğer binalara risk oluşturmadığını belirterek, vatandaşların evlerine dönebileceğini söyledi, bunun üzerine kazı çalışması devam etti.

Yine kazı yine endişe


KORKUDAN İÇERİ GİREMİYORUZ

İnşaat kazısı nedeniyle müteahhide daha önce de uyarılar yaptıklarını belirten Saadet Apartmanı sakinlerinden Gamze Silay, şunları söyledi: “Kazı 3 hafta kadar sürdü. Polis geldi, kaç kere karakola gittik. Geliyorlar, bakıyorlar, gidiyorlar. Belediye geliyor, zabıta geliyor, rapor veren yok. Belediyeden geldiklerinde, ‘Korkmayın bir şey olmaz’ dediler. Bizi geri evlerimize soktular. Çatlaklar var ama dikey çatlak olmadığı için belediye yetkililerimiz sorun olmadığını söylüyor. Ben sallanıyorum çatır çatır sesler duyuyorum. Kayalar aşağı düşüyor. Adam daha ‘Siz şükredin benim 1 metre daha hakkım var’ diyor. 2 binanın sakinleri sokakta, yatacak yerimiz yok. Müteahhite 10 gün süre verdiler, 10 gün içinde istinat duvarı yapacakmış. Korkmamıza gerek yokmuş. Müteahhit ‘Temelimi atmadan istinat duvarı yapamam’ dedi ve kabul edildi. Böyle bir şey var mı?”

CAN GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKEDE

Apartman sakinlerinden Mustafa Akyol, yaşadıkları binadaki kayma nedeniyle can güvenliklerinin tehlikede olduğunu, yetkililerin bir an önce soruna müdahalede bulunmalarını beklediklerini söyledi. Saadettin Kaya ise akşam saatlerinde inşaat çalışması olan alanda göçük yaşandığını, bu nedenle evlerinde tedirgin olduklarını aktardı. 

Yine kazı yine endişe


TAŞDELEN: EN UFAK BİR SIKINTI YOK

Haberin Devamı

Bölgeye giderek incelemelerde bulunan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, teknik incelemelerin yapıldığını herhangi bir kayma veya riskli durumun bulunmadığını ancak apartman sakinlerinin tedirgin olmasını anlayışla karşılamak gerektiğini söyledi. Taşdelen, şöyle devam etti: “Burası kaya zemin, bir sıkıntı yok. Üst taraftan gelen bir noktada yaşanmış. Ne etrafındaki binaların temelini etkiliyor, ne temelde kayma var, ne binada kayma var, ne kolon kirişte bir sıkıntı var. Yani en ufak bir sıkıntı yok. Aldığımız rapor da, kendi tetkiklerimiz de zaten bir sıkıntı olmadığını gösteriyor. Hemen yan binada şu an oturuluyor. Arka binada da herhangi bir sıkıntı yok. Müteahhit arkadaşa 12 Nisan’da tebligat yapıp hızlı bir şekilde imalatını istemişiz. Perde betonun hızlı bir şekilde imalatını takip ediyoruz. Şu anda imalat devam ediyor çok hızlı bir şekilde temelin ve perde betonun yapımı sürecek. Bir risk yok ama geçen hafta yaşanan olaydan sonra (Açelya Apartmanı) o da bulunduğumuz noktaya yakın bir nokta. Yurttaşlarımızın da artık tedirgin olmasını da anlamak gerekiyor. Kontrollü bir şekilde imalata devam ediliyor. Bir sıkıntı yok. Ama yurttaşlarımızın da yaşanan olaylardan sonra tedirginliklerine hak vermek gerekiyor.” Taşdelen ODTÜ’den gelen öğretim üyelerinin de incelemelerde bulunduğunu binanın zemininde, kriş ve kolonlarında herhangi bir bozulma yaşanmadığını sözlerine ekledi.

Yine kazı yine endişe

Hırsızlık olaylarına karşı apartman önünde polis ekibi nöbet tutuyor.

BAKMADAN GEÇME!