Güncelleme Tarihi:
Mesleğe 12 yaşında çırak olarak başlayan, 1968 yılından beri Samanpazarı’ndaki 40 metrekarelik dükkânında kasket diken Ali Bozdağ, yılın ahisi seçilmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Değer veren ve kıymet gösteren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
DEĞİŞİMİ ANLATTILAR
Bozdağ, oğlu ve torununun da kendisi gibi mesleği devam ettirdiğini söyledi. Üç kuşak kasket diken Bozdağ ailesi, mesleğin inceliklerini ve zaman içerisindeki değişimi anlattı...
Yılın ahisi 83 yaşındaki Ali Bozdağ: 1968 yılından beri Can Sokak’taki dükkânımda kasket dikmeye devam ediyorum. Anadolu’da bir gelenek halini alan kasket, eskiden çok kullanılan bir aksesuardı. Bugün kasket kullanımı eskisi kadar yaygın değil ama günümüzde farklı modellerle kullanımı devam ediyor. Bu anlamda kasket modasının tamamen geçtiğini söyleyemeyiz. Eskiden günde 100-120 kasket dikiyorduk, bugün günde 20-25 tane dikiyoruz. Çalışmaya, üretmeye ve işimin başında olmaya devam ediyorum.
‘PEAKY BLİNDERS’ ETKİLİ OLDU
Baba mesleğini devam ettiren ikinci kuşak Ali İhsan Bozdağ (56): Çocuk yaşlarda babama yardım ederek, mesleğe aşina oldum. Yaşım ilerledikçe farklı bir sektörde çalışsam da emekli olduktan sonra yeniden babamın yanına dönerek kasket dikmeye başladım. Günümüzde gerek filmlerin gerekse sosyal medyanın etkisiyle yeni modeller ortaya çıktı. Son yıllarda revaçta olan modeller, biraz daha geçlere hitap ediyor. Mesela ‘Peaky Blinders’ dizisi, kasketi gençlere yeniden tanıttı ve sevdirdi.
GENÇLERE HİTAP EDEN MODELLER ÜRETİYOR
Dede mesleğinin üçüncü kuşak temsilcisi Dilara Bozdağ (33): Radyo Televizyon mezunuyum ama uzun yıllar farklı bir alanda özel sektörde çalıştım. Son üç yıldır ise dedemin yanında kasket dikiyorum. Sadece gençlerin isteğine göre değil, talep eden kişinin vücut tipine ve tarzına göre de kumaş seçip model belirleyerek üretiyorum. Bu anlamda el emeğinin devam etmesinin ve yaptığımız işin daha fazla insana ulaşmasının önem taşıdığını düşünüyorum.