Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2008 00:00
Gökyüzü bugün "yıldız kayması" olarak da bilinen meteor yağmurlarına sahne olacak. Gökyüzü meraklıları, perseid meteor yağmurlarını Ankara Üniversitesi (AÜ) Ahlatlıbel Rasathanesi’nde düzenlenen etkinliklerle de izleyebilecek.
Gökyüzü şöleninde, saatte ortalama 80 meteorun gözlenebileceği tahmin ediliyor. A.Ü. Rasathanesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, halk arasında "kayan yıldızlar" ya da "akan yıldızlar" olarak bilinen gök taşları, gök bilimin en çok ilgi çeken konularından birini oluşturuyor.
"Gök taşı yağmuru" da denilen bu gökyüzü şöleni, gökyüzü meraklıları için keyifli anlar yaşatırken, Dünya için bir tehdit oluşturmuyor.
Perseid gök taşı yağmuru, Swift-Tuttle kuyruklu yıldızı tarafından bırakılan kalıntıların içinden Dünya’nın geçmesi sonucu oluşuyor. Atmosfere çok büyük hızlarla çarpan parçacıklar yanarak, yıldız kayması denilen meteor yağmuru olayının gerçekleşmesine neden oluyor.
Atmosferde yanan meteorun bıraktığı izler, gökyüzünde tek bir bölgeden geliyormuş gibi görüldüğünden, meteor yağmurları, saçılma noktaları denilen bu bölgede bulunan takım yıldızlara göre adlandırılıyor.
Perseid yağmurunda, radyant noktası Kahraman (Perseus) takımyıldızı doğrultusuna denk geldiğinden eğer bir kayma olayı başından sonuna kadar izlenmek istenirse bu doğrultuya bakılması gerekiyor. Uygun koşullarda, saatte 80’e varan sayılarda gözlem yapılması mümkün oluyor.
Her yıl geçiyorlar
Bilim insanları, gök taşlarından özellikle bir asteroid (küçük gezegen) ya da bir kuyruklu yıldız ile ilişkili olanların yörüngelerini, büyüklüklerini ve atmosfere giriş hızlarını çok iyi hesapladıklarından, bu gök taşları bulundukları bölgeden her yıl geçiyor.
Bu nedenle her yıl aynı zamanlarda bir kuyruklu yıldız ya da küçük gezegen kalıntısından kaynaklanan bir gök taşı yağmuru izlenebiliyor.
Dünyanın yörüngesinin kalıntı olan bir bölgesinden her geçişinde buradaki kalıntı daha da azalıyor ve büyük gök taşlarının sayısı iyice düşüyor.
Yıldız kaymasında, çok küçük çakıl taşları büyüklüğündeki gök taşları, atmosfere girip yandıklarında bıraktıkları izler olarak görülüyor. Bu izleri izlemek ve her izden sonra belki de bir dilek tutmak bir yaz gecesinin keyfini de katlıyor.
AÜ Ahlatlıbel Rasathanesi, Perseid meteor yağmuru gözlemi için yarın bir etkinlik düzenliyor.
TÜBİTAK’ın desteğiyle düzenlenen ve katılımın ücretsiz olduğu etkinlikte, teleskoplarla ve çıplak gözle gökyüzü gözlemleri ve konu hakkında sunular yer alıyor. Çıplak gözle her yerden izlenebilecek bu gök olayını Rasathane’den izleyecekler, şehir ışıklarından uzakta daha fazla sayıda akan yıldız görmek, uzman astronomlarla gök bilim konularında sohbet etmek ve gökyüzüne bir de teleskoplarla bakmak ayrıcalığına sahip olacaklar.