Güncelleme Tarihi:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, YHT’lerin hizmete girmesinden bu yana taşınan yolcu sayısının 8 milyon 750 bini geçtiğini bildirdi. Bakan Yıldırım, 13 Mart 2009’da Ankara ile Eskişehir’i Yüksek Hızlı Tren ile bağlayarak, Türkiye’nin ‘’sürat demiryolu’’ rüyasını gerçeğe dönüştürdüklerini hatırlattı. Konya-Ankara YHT hattının da 23 Ağustos 2011 tarihinde hizmete girdiğini anımsatan Yıldırım, hizmete girdiği dönemden bu yana YHT’lerin vatandaşlardan büyük ilgi gördüğünü ifade etti.
TOPLA YOLCU 9 MİLYONA YAKLAŞTI
Her geçen gün YHT yolcusunda artış yaşandığına işaret eden Yıldırım, ‘’Sadece 2012 yılında 1 milyon 375 bini Konya-Ankara, 2 milyonu Eskişehir-Ankara hattında olmak üzere 3 milyon 375 bin kişi YHT ile yolculuk yaptı. Böylece, 2009 yılında hizmete alınan Yüksek Hızlı Tren hatlarında taşınan yolcu sayısı, 8 milyon 750 bini geçti. YHT’ler artık her seferi tamamen dolu olarak yapıyor’’ dedi.
15 ŞEHİR BİRBİRİNE BAĞLANACAK
Türkiye’nin kısa sürede hızlı treni çok sevdiğini belirten Bakan Yıldırım, ‘’Yüksek Hızlı Tren ülkemizin büyük rüyalarından biriydi. Artık ziyarete gittiğimiz her şehirde bizden yüksek hızlı tren isteniyor’’ diye konuştu. Hızlı trene geçen ülkelerde olduğu gibi YHT hatlarını, nüfus yoğunluğu yüksek olan metropol kentler arasında yapacaklarını ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’Başkenti merkeze alarak oluşturduğumuz çekirdek ağla kısa vadede 15 ilimizi birbirine yüksek hızlı trenle bağlıyoruz. Bu iller Ankara, Konya, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Afyonkarahisar, Uşak, Manisa ve İzmir. Bu 15 şehrimizin nüfusu ise Türkiye’nin nüfusunun yarısı. Böylece, Türkiye’nin yarısını YHT ile birbirine bağlamış olacağız. 2023 yılına kadar 10 bin kilometre yüksek hızlı tren hattı yaparak ülkemizi bölgesel ve küresel ölçekte ulaşımda yüksek hızlı trenlerin etkin olduğu bir ülke haline getiriyoruz.’’