Güncelleme Tarihi:
Gümrüklerde 2021 yılında rekor seviyede gerçekleşen uyuşturucu ve kaçak eşya yakalamalarında dedektör köpekler büyük rol oynadı. Ticaret Bakanlığı’nın 2019 yılından itibaren yurt dışından köpek alımını durdurması ile gümrüklerde görev yapan hassas burunlar, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün Ankara’daki Köpek Eğitim Merkezi’nde yerli ve milli olarak üretilmeye başlandı. Yurt dışından daha önce alınan ve şu anda sahada hala kullanılan köpekler arasında seçilenlerin çiftleştirilmesi ve doğumları burada uzman veterinerler gözetiminde gerçekleşiyor. Merkezde yavru dedektör köpekler, 3 aylıkken eğitilmeye, 12 aylık olduklarında ise sahada görev yapmaya başlıyor. Proje kapsamında şu ana kadar 60 milli köpeğin üretimi ve eğitimi tamamlanarak göreve başladı. 6 anneden dünyaya gelen 41 yavru köpeğin eğitimi ise sürüyor.
YARIŞMALARA HAZIRLAYACAĞIZ
Gümrüklerdeki hassas burunların yerli ve millileştirilmesi projesi kapsamında Mersin'in Tarsus ilçesine özgü bir ırk olan ve güçlü koku alma özellikleriyle bilinen 'Tarsus Çatalburun' köpekleri de gümrüklerde uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonlarında kullanılacak. Bu kapsamda 2 Çatalburun köpeğin merkezde eğitimi sürüyor. Sonbaharda 5 Çatalburun daha projeye dahil edilecek. Eğitimleri tamamlandıktan sonra yerli Çatalburunlar gümrüklerde görev yapmaya başlayacak. Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürü Uygur Ataseven, “'Tarsus Çatalburun' yerli ırkı ile ilgili çalışmayı 2020 yılında başlattıklarını kaydederek, "Hedefimiz teşkilatımızdaki köpeklerin yüzde 10'unu bu köpeklerden oluşturmak. Yurt dışı tanıtımlarını da gerçekleştireceğiz. Burada tutacağımız bir köpeği yarışmalara hazırlayacağız. Yurt dışında yerli ırk olarak tanıtımını yapacağız" diye konuştu.
SORUNLAR YAŞIYORDUK
Ataseven, köpeklerde yerli ve milli üretime geçilmesiyle dışa bağımlılığı bitirdiklerini belirterek, "Dışarıya giden kaynak yurtta kalıyor. Yurt dışından satın aldığımız köpekler yaklaşık 1,5-2 yaşında oluyor ve nasıl eğitildiğini bilmiyorduk. Zaman zaman sorunlar ile karşılaşıyorduk. Kendi köpeklerimizde sorun yaşamıyoruz. Çünkü köpeklerimizi eğitim sistemimize göre yetiştiriyoruz. Başarı sıralamasında da kendi köpeklerimizin yurt dışından aldıklarımıza göre daha yukarıda olduğunu görüyoruz” dedi.