Yerli tavuğa kampüs kümesi

Güncelleme Tarihi:

Yerli tavuğa kampüs kümesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2015 17:45

Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nce geliştirilen ve Türkiye'nin ilk yerli yumurta tavuğu olan "Ankara Tavukçuluk Araştırma Kahverengisi"nin (ATAK-S) Kırşehir'deki kümeslerde denenerek performanslarının ölçülmesi için proje geliştirildi.

Haberin Devamı

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Filik tarafından hazırlanan "ATAK-S Yumurtacı Ebeveynlerin Verim Performanslarının Üretim Kümeslerinde Karşılaştırılması" adlı projeye, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce (TAGEM) 447 bin lira destek verildi. Performans verilerinin ölçümünde başarı elde edilirse ATAK-S'lerin Kırşehir ve çevresinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

DÖVİZ YURTİÇİNDE KALACAK

Projeyle üniversitede kurulacak kümeste yerli ticari yumurtacı tavuk ATAK-S'nin saha verim performansının belirleneceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Filik şöyle konuştu:
"ATAK-S yumurtacı ebeveynlerin Ahi Evran Üniversitesi'ndeki üretim kümesinde verim performansı belirlenecek. Çalışma sonunda elde edilecek verilerle ATAK-S yumurtacı tavukların, ithal edilen yumurtacı tavukların verimleriyle farkının olup olmadığı ortaya konulmaya çalışılacak. Böylece, ticari yetiştiriciler tarafından yılda yaklaşık 750 bin adet ithal edilen yumurtacı ebeveyn tavuklar yerine ülkemiz öz kaynaklarıyla üretilen ATAK-S yumurtacı tavuklar alternatif ebeveyn hattı olarak kullanılabilecek. Projeyle ithal ikamesi sağlanarak bu amaç doğrultusunda harcanan dövizin yurtiçinde kalması sağlanabilecek."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!