Yerel yönetimler nereye gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Yerel yönetimler nereye gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2008 00:00

Kırıkkale'nin il oluşunun 19’uncu yıl kutlamaları nedeniyle düzenlenen 5. Kültür ve Sanat Günleri kapsamında ’2000’li Yıllarda Yerel Yönetimler Nereye Gidiyor’ konulu panel düzenlendi. Panelin oturum başkanı Prof. Dr. Kemal Görmez, yerel yönetimler reformunun uygulanabilmesi için yeni bir anayasa ve devlet reformuna ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kırıkkale Belediyesi tarafından Kültür Merkezi’nde yapılan Vali Mustafa Bahrettin Demirer, Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Milli Eğitim Müdürü Mahmut Zengin ile çok sayıda kişinin katıldığı panelin oturum başkanlığını Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Görmez yaparken, Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Can, Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emrah Beriş konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Veli Korkmaz, panelin belediye olarak eksikliklerini görmek açısından önemli olduğunu söyledi. Korkmaz, "Belediye olarak kentin ihtiyaç duyacağı yatırımlar yaptık. Bugüne kadar 180 milyon YTL’yi aşan bir yatırımı gerçekleştirdik. Bizden önceki dönemlerde yapılan yatırımları ikiye katladık. Bunu ekibimizle beraber, şehrimizin insanına en iyi hizmeti verme konusunda gecemizi gündüzümüze katarak, en doğruyu ve öncelikleri belirleyerek hizmet etmeye çalıştık. Üç yıllık bir çalışmanın ardından bölgede en iyi suyu vermeye başladık. Su bizim için önemliydi. Uluslararası teknolojiyi kentimize kazandırmış olmanın ayrıcalığını yaşıyoruz. Şehrimizin insanı da inşallah bu ayrıcalığı bu hafta sonu daha iyi hissedecek, aldığı hizmetin de kalitesini fark edecek" dedi.

Hizmet kanalizasyon yoldan ibaret değil

Oturum başkanı Prof. Dr. Kemal Görmez ise "Yerel yönetim reformu adı altında kısmi değişiklikler yapmaya başlanması memnunluk verici. Bunun sonucunda kamu hizmetlerini merkezi idareciliğin elinden alıp, kısmi merkezi, kısmi yerel idarecilerin yetkisine verildi. Ancak bu yeterli değil. Türkiye Anayasasını değiştirmeden, belki de tarihin en despotik kanunlarından olan siyasi partiler yasasını değiştirmeden, seçim yasasını değiştirmeden ve genel kamu reformunu yapmadan, yerel yönetim reformu başarıya ulaşmayacaktır. Umarım yerel yönetim reformu bir devlet reformuna öncülük yapmasının önünü açar" diye konuştu.

Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Can ise belediyelerle il özel idarelerin temel hizmetleri sunmakla görevli olduğunu belirterek, son dönemlerde belediye ve il özel idarelere ayrılan payların artırmasıyla hizmet alanlarının daha da genişlediğini söyledi.

Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emrah Beriş ise artık belediyelerin hizmet üretmenin sadece kanalizasyon ve yoldan ibaret olmadığını gördüğünü, kültürel ve sanatsal etkinliklere de ağırlık verdiğini ve bunun da memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!