‘Yeniden Kullan’mak için 10’uncu kez buluştular

Güncelleme Tarihi:

‘Yeniden Kullan’mak için 10’uncu kez buluştular
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2024 11:26

ASBÜ’nün ‘Yeniden Kullan: Ekolojik Bilinci Geliştirme ve Sosyal Paylaşım Projesi’ kapsamında öğrenciler, akademisyenler ve üniversite çalışanları kullanmadıkları ürünleri kampüste düzenlenen sergiye getiriyor, yine o ürünlere ihtiyaç duyanlar da eşyaları alarak yeniden kullanıyor. 10’uncu kez düzenlenen sergiye ilgi yine yoğun oldu.

Haberin Devamı

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), kampüste örnek bir yeniden kullanım projesine imza atıyor. ASBÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi’nin yürüttüğü ‘Yeniden Kullan: Ekolojik Bilinci Geliştirme ve Sosyal Paylaşım Projesi’ kapsamında öğrenciler, akademisyenler ve üniversite çalışanları kullanmadıkları ürünleri kampüste düzenlenen sergiye getiriyor yine o ürünlere ihtiyaç duyanlar da eşyaları alarak yeniden kullanıyor. ‘Yeniden Kullan Sergisi’nin 10’uncusu üniversitenin Sümerbank Binası’nda gerçekleştirildi. Öğrenciler, akademisyenler ve çalışanlar kullanılabilir durumdaki ikinci el eşyalarını sergiye bağışladı. Proje kapsamında gün boyunca sergilenen ikinci el eşyalar da yeni sahipleriyle buluştu. Serginin açılış konuşmasını yapan ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Yeniden Kullan’mak için 10’uncu kez buluştular
Rektör Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan da sergiden sembolik olarak kalem aldı.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR PROJE

“Bu işin aslında ASBÜ ile bütünleşen bir tarafı var çünkü bu bina da eski bina. Bu bina tarihi bir bina, bu serginin burada açılması da aslında bu anlamda önemli. Bu binalar yok edilmedi, yıkılmadı. Bizim kültürümüzün, Cumhuriyet’imizin ilk kurulduğu yerler. Buralar restore edildi, güçlendirildi ve Türkiye Cumhuriyet’imizin ikinci asrında, Türkiye Yüzyılı’nda bu binalar yeni bir soluk kazandırdı. Aslında bu projede de temel felsefe bu. Ciddi bir tüketim kültürünün içerisindeyiz. Bu anlamda bu proje farkındalık oluşturma amacı güdüyor. Ben geçen sene bu sergide tüketim kültürü ile ilgili bir panel de olsun istedim, akademik katkı da sağlayalım istedim. Bu sene bunu yaptık. Toplumsal katkıyı gerçekleştirmiş oluyoruz. Bunu yaygınlaştırmamız lazım. Belki ülke politikası haline getirmemiz gereken bir boyutu var bu işin. Bunun ben Türkiye’ye örnek olacak bir proje olduğunu düşünüyorum. İnanılmaz bir israf içerisindeyiz, ‘yeniden kullan’ kültürünü yeni kuşağa öğretmeliyiz. Eskiden Ankara’da bit pazarı vardı, artık bu kültür de kayboluyor.”

Haberin Devamı

AZALT-YENİDEN KULLAN-DÖNÜŞTÜR

Serginin koordinatörü Doç. Dr. Nagihan Gür ise sergi ile ilgili şu bilgileri verdi: “Sergilerimizi 2017 yılından beri yapıyoruz. Yılda iki kere dolap değişimlerinde bu sergileri yapmaya başladık. ‘Yeniden Kullan: Ekolojik Bilinci Geliştirme ve Sosyal Paylaşım Projesi’ kapsamında sergiyi sürdürüyoruz. Sergiye yoğun katılım oluyor. En temel misyonumuz ekolojik bilinci uyandırmak. Özellikle tekstil endüstrisinin çevreye verdiği zararı bir nebze de olsa aza indirmeye çalışıyoruz. ‘Al-kullan-at’ yapmıyoruz ‘azalt-yeniden kullan ve geri dönüştür’ yapıyoruz. Bu sergiler ikinci el eşyaya bakış açımızı değiştiriyor. Çünkü Türkiye’de ikinci el eşya sunumu çok problemli. Bizim sergilerimiz tamamen ücretsiz. Kendi aramızdaki tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmeye ve bir alternatif tüketim modeli sunmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimiz, personellerimiz artık bir şey almadan önce ‘yeniden kullan’a bakayım diyor. Kimin hangi eşyayı verdiği veya aldığı bilinmiyor. Üniversitemizde yeniden kullanma bilinci gelişti. Bu diğer üniversitelerde de yapılabilir.”

Haberin Devamı

‘Yeniden Kullan’mak için 10’uncu kez buluştular
Nagihan Gür

PANEL DE DÜZENLENDİ

BU sene sergiye ek olarak tüketim alışkanlığını değiştirmeye yönelik proje kapsamında üniversite bünyesinde panel de gerçekleştirildi. Doç. Dr. Nagihan Gür panel konuşmasında Yeniden Kullan Projesi hakkında bilgi vererek, projenin ekolojik yönüne dikkat çekti. ASBÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Boysan ‘Pozitif bir Yaşam Stratejisi: Özgecilik’ temasını proje bağlamında ele alırken Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Bahattin Cizreli ise konuşmasında iklim değişikliği ve nedenleri hakkında bilgi vererek, iklim değişikliğiyle mücadele ve tüketim kültürü bağlamında Yeniden Kullan Projesi’ni değerlendirdi.

Haberin Devamı

‘Yeniden Kullan’mak için 10’uncu kez buluştular

‘Yeniden Kullan’mak için 10’uncu kez buluştular
ASBÜ öğrencisi Abdullah Aydın da “Kendimiz ikinci el eşya kullanımını o kadar benimsedik ki, öğrenciler arasında bu durum alışkanlık ve kültür haline geldi. Esas erdem kullanıp atmak değil, esas erdem yeniden kullanmaktır” dedi.

‘Yeniden Kullan’mak için 10’uncu kez buluştular

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!