Güncelleme Tarihi:
Can Mert ŞİMŞEK/ANKARA, (DHA) - ANKARA'da bulunan Atılım Üniversitesinin 2011 yılından beri desteklediği bir program olan ve ARGEDA-TTO isimli Araştırma ve Teknoloji Transfer Ofisi tarafından yönetilen Lisans Araştırma Projeleri (LAP) 2016-2017 akademik yılı çalışmaları, 8 Haziran 2017 günü üniversite yerleşkesinde üniversite camiasına sunuldu.
PROJELERE 200 BİN TL DESTEK
2016-2017 akademik yılında 50 akademisyen danışmanlığında sayısı 200'ü bulan öğrenci toplam 28 araştırma projesinde takımlar halinde çalıştı. Öğrencilerin yüzde 30'u LAP projesi bursu alırken, diğerleri gönüllü veya aldıkları dersler kapsamında çalıştılar. Projeler fen bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler alanlarını içeren geniş bir alanı kapsıyor. 28 proje arasında; FNSS, TOFAŞ, ROKETSAN VE TEKNOROT Automotive gibi yüksek teknoloji firmaların desteklediği projelerle NASA işbirliği ile yapılan projeler bulunuyor. Üniversitenin bu yıl projelere sağladığı maddi destek ise 200 bin TL.
Şenlikte öğrenci projeleri konferans sunumu, ürün gösterisi ve poster sergisi gibi kategorilerde tanıtıldı. Sabah 10.00’da açılış konuşmaları ile başlayan ve konferans sunumları, ürün gösterileri ve poster sergileriyle gün boyu devam eden şenlik, Lisans Araştırma Projesini başarı ile tamamlayan öğrencilere sertifikalarının verilmesi ile tamamlandı.
KONUŞAN GEZGİN ROBOTTAN CERRAHİ EĞİTİMİNDE AKILLI SİMÜLASYONA KADAR
Şenlikteki ilginç projeler arasında 'konuşan gezgin robot', 'yıkılan binalarda mahsur kalan insan sayısının otomatik olarak belirlenmesi', Uzay Araştırma Merkezi NASA işbirliği ile yürütülen şekil hafızalı alaşımların termomekanik davranışlarının modellenmesi', 'Hacettepe Üniversitesi Beyin Cerrahisi Bölümü işbirliğiyle yürütülen endoskopik cerrahi eğitiminde akıllı simülasyon destek sistemlerinin kullanımı', 'ROKETSAN firması işbirliği ile yürütülen havacılık ve uzay teknolojilerinde kullanılmak üzere havasız oksijensiz ortamda çalışabilecek hidrojen peroksit yakıt hücrelerin kavramsal tasarımı', 'TOFAŞ firması işbirliğiyle yürütülen filaman ve kağıt sarım makinesi tasarımı', 'Edirne 2. Beyazıt Medresesi akustiği ve insan üzerindeki etkisi', 'Türkçe ve İngilizce deyimlerde renklerin kavram çakıştırmalarının karşılaştırılması üzerine derlem temelli kültürlerarası bir çalışma', 'Stres sürecinde rasyonel olmayan inanışların incelenmesi' ve 'Etimesgut Belediyesinin kurumsal değerlendirilmesi' gibi projeler yer aldı.
ORTAK ÖZELLİĞİ ÇEŞİTLİLİK
LAP projeleri hakkında bilgi veren Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Akay, "LAP Programı Atılım Üniversitesinin 2011 yılından beri her yıl yürüttüğü ve desteklediği bir programdır. Programın amacı; lisans seviyesindeki araştırmacı,yaratıcı, girişimci ve bağımsız düşünen öğrencilerin sayılarını mümkün olduğu kadar artırarak, onları rekabetçi küresel ekonomi ortamına daha donanımlı hazırlamak. Bu sene üniversitemizin desteklediği 28 LAP Projesi oldu. Bu projelerin ortak özelliği çeşitlilik. Bizim için yaratıcılık ve sürecin sonucunda bir ürün geliştirebiliyor olmak önemli. Sosyal bilimlerde ve fen bilimlerinde bu ürünleri hayata geçirebiliyoruz. Bunların sayılarını mümkün olduğu kadar artırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
ÖĞRENCİLER GİRİŞİMCİLİK DESTEKLERİNE HAZIRLANIYOR
LAP projelerinin sonucunda öğrenciler ulusal yarışmalara katılmak, konferans ve fuarlarda sunum yapmak, patent başvurularında bulunmak, şirket kurmak için KOSGEB ve TÜBİTAK girişimcilik desteklerine hazırlanmak, TÜBİTAK lisans araştırma destek programına başvurmak veya destek veren firmalarda stajyer olarak veya tam zamanlı eleman olarak çalışma fırsatı buluyor.
ÇEVRECİ BİR TEKNOLOJİ
'ROKETSAN firması işbirliği ile yürütülen “Havacılık-Uzay Teknolojileri İçin Hidrojen Peroksit Yakıt Hücrelerinin Geliştirilmesi” projesi ekibinden Atılım Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği öğrencisi Feride Cansu İskenderoğlu, projeyi şu sözlerle anlattı:
"Bu, Uzay ve Havacılık Teknolojilerinin geliştirilmesi için yaptığımız bir proje. Normalde yakıt pillerini oksijen ve hidrojen gazı ile beslediğiniz zaman ısı, elektrik ve su açığa çıkartıyor. Bu yönüyle çok çevreci bir teknoloji. Uzay ve havacılık sektörü ile savunma sektöründe önemli teknolojilerden biri çünkü sessiz çalışıyorlar, kullanımları kolay ve her şeye uygulanabiliyorlar."
(FOTOĞRAFLI)