Yeni yılda tam güvenlik

Güncelleme Tarihi:

Yeni yılda tam güvenlik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2013 01:34

Yeni yıl ile birlikte 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfındaki iş yerlerinin, 6331 sayılı iş kanunu ile kapsam altına gireceği belirtildi. Bu kapsamdaki iş yerleri, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi hizmeti almaya başlayacak.

Haberin Devamı

İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği (İSAG) Başkanı Levent Kavlak, Türkiye’de 2001-2012 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre 883 bin 71 adet iş kazası meydana geldiğini söyledi.
Yaşanan iş kazaları sonucu 13 bin 162 çalışanın hayatını kaybettiği, 21 bin 273 çalışanın ise yaralanarak iş göremez duruma düştüğü ortaya çıktı. Türkiye’de her gün ortalama 3-4 kişinin yaşamını kaybettiği, 7-8 kişinin engelli kalarak ailelerin ocaklarına ateş düştüğünü belirten İSAG Başkanı Kavlak, “İş kazalarında ölüm ve yaralanmaların yaş aralığı ortalama 20-35 olduğu düşünülürse, öksüz kalan çocuklar, dul kalan eşler ve yürekleri yanan analar ve babalar yaşanan ıstırabların ne kadar büyük boyutlarda olduğu görülmektedir” dedi.

ZARAR 40 MİLYON DOLAR

Haberin Devamı

İş kazaları sonucu yaşanan dramlarla birlikte ülke ekonomisinin her yıl yaklaşık 40 milyon dolar zarara uğradığını belirten Kavlak, “İngiltere, Almanya, Finlandiya, İsveç, Norveç, Avustralya gibi ülkelerde iş kazaları ve meslek hastalıkları oranının düşük olmasının en büyük nedeni, o ülkelerde iş sağlığı ve güvenliği kültürünün sadece iş yerlerinde değil, toplumun tamamında benimsenmesiyle gerçekleşmiştir. Şu an itibariyle 35 bin 153 iş güvenliği uzmanı, 6 bin 93 iş yeri hekimi mevcuttur. 2013 yılı sonu itibariyle bu sayı toplam 70 bin civarında olacaktır” dedi.

İNŞAAT VE MADEN İLK SIRADA

Kavlak, Türkiye’de yaşanan iş kazalarının ve meslek hastalıklarının en çok yaşandığı sektörlerin inşaat, maden, metal işleri ve kimyasal alanlarda çalışmalar yapan sektörler olarak ilk dört sırada yer aldığını belirtti ve ekledi:
“Bu sektörlerde ve çalışan sayılarının 50 kişinin altında olan işletmelerde ise yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları oranı neredeyse ülke genelinde yaşananların yüzde 70-80 arasında gerçekleşmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yaşanan iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçmek ve kanayan bu yaraya ‘dur’ denilmesi için ilgili yasa 1 Ocak 2013 itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda 50 ve üzeri çalışanı olan tüm özel işletmeler, iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirmesini başlatmışlardır.”

Haberin Devamı

ZORUNLULUK BAŞLIYOR

50 den az çalışanı olan ‘tehlikeli’ ve ‘çok tehlikeli’ sınıfında 700 bine yakın iş yerinde ise 1 Ocak 2014 itibariyle iş güvenliği uzmanı ve işleri hekimi istihdam yükümlülüğünün başlayacağını hatırlatan Kavlak, “1-10 arası çalışanı olan ve ‘çok tehlikeli’ ve ‘tehlikeli’ sınıfta sayılan iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini devlet destekleyecektir. Ülkemizde şu an itibariyle binden fazla Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi açılmış ve ülkemizin hemen tüm illerinde hizmet vermeye başlamıştır. 50’den az çalışanı olan ‘az tehlikeli’ sınıfta sayılan iş yerlerinde ve kamuda ise 1 Temmuz 2014 yılında iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu başlayacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!