Yeni trafik dedektifleri ve proje eğitmenleri görev başında

Güncelleme Tarihi:

Yeni trafik dedektifleri ve proje eğitmenleri görev başında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 15:32

Yeni trafik dedektifleri ve proje eğitmenleri görev başında

Haberin Devamı

Hüseyin ÖZBALI / ANKARA, (DHA)- KARAYOLU Güvenliği ve Trafik Haftası törenle başlarken, 4 yıldır sürdürülen ve bugüne kadar yaklaşık 3 milyon öğrenciye ulaşılan 'Trafik Dedektifleri Projesi' kapsamında çalışmalar devam ediyor. Proje kapsamında geçtiğimiz hafta düzenlenen 'Yol Kullanıcıları Eğitici Eğitimi'ni tamamlayarak görev yaptıkları illerde proje eğitmeni olarak yeni 'Trafik Dedektifleri'ni yetiştirecek proje eğitimcilerin sayısı 600'e ulaştı. Ankara'da düzenlenen Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası' açılış töreninde ise 'trafik güvenliği' eğitimine katılan 250 öğrenci daha 'Trafik Dedektifi' oldu. 
Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası, Ankara Mamak'ta bulunan Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle başladı. Polis Bandosu'nun mini konseriyle başlayan tören, protokol konuşmalarının ardından, İl Milli Eğitim Müdürlüğü 'Trafik Çocuk Korosu Konseri' ile devam etti. Tören dahilinde Mamak Abidinpaşa İlköğretim Okulu ve 75. Yıl İlköğretim Okulu'ndan 250 öğrenciye 'Trafik Dedektifleri Projesi' kapsamında trafik güvenliği eğitimi verilirken, emniyet kemeri simülatör aracı da konuklara tanıtılarak kullanımlarına sunuldu. 
Törende Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akdeniz, Trafik Eğitim ve Araştırma Başkan Yardımcısı Tamer Koç, Ankara Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Kubilay Taşkın hazır bulundu. Açılış töreninde, Ankara Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne bağlı özel eğitim kadrosu tarafından verilen 'Trafik Dedektifleri' eğitiminde, öğrencilere trafik kurallarının günlük hayatta nasıl etkin kullanılabileceği konusunda bilgi verildi. İnteraktif eğitimle öğrencilerin örnek olaylarda rol almaları sağlandı. Proje için hazırlanan filmler ve eğitim dokümanları katılımcılarla paylaşıldı.
Türkiye'nin farklı illerinden eğitime katılan 300 trafik polisi daha eğitimi tamamlayarak sertifikalarını aldı. Görev yaptıkları illerin okullarında öğrencilere Trafik Dedektifleri eğitimi vermeye başlayacak olan yeni eğitimcilerle birlikte proje eğitimcilerin sayısı 600'e ulaştı. Gruplar halinde teorik ve interaktif olarak alanında uzman eğitmenler tarafından 8 ayrı sınıfta verilen eğitimlerde, Deneyimsel Öğrenme Döngüsü, Çocuk ve Yetişkin Eğitim Prensipleri, Çocuk ve Yetişkin İletişim Becerileri ve Empati, Gelişim - Öğrenme, Çocuk ve Yetişkin Eğitimi Benzerlik ve Farklılıkları, Ders Planı Hazırlama, Canlandırma ve Gösterim Metoduyla Ders İşleme konuları üzerinde duruldu.
GELECEĞİN DUYARLI SÜRÜCÜ ADAYLARI YETİŞTİRİLİYOR 
Türkiye'nin en önemli sorunları arasında yer alan trafik kazalarını önlemek ve daha bilinçli nesiller yetiştirmek amacıyla Aile ve  Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Polis Eşleri Kaynaşma Yardımlaşma Derneği (PEKAY) ve OPET ortaklığında yürütülen 'Trafik Dedektifleri Projesi' geleceğin sürücü adaylarını, trafik kurallarını tam anlamıyla bilen ve bu konuda sorumluluk alan bireylere dönüştürmeyi hedeflediği belirtildi.  Bugüne kadar 3-17 yaş arasındaki 3 milyona yakın çocuk ve genç ile dolaylı olarak ailelerine trafik bilinci aşılayan projede, eğitimlere katılan çocuk ve gençlere 'Trafik Dedektifi' unvanı verilerek, trafik konusunda bilinçli bir davranış modeli geliştirmeleri sağlanıyor. Projenin devreye alındığı 2013-2015 yılları arasındaki kaza istatistiklere bakıldığında, ölümlü kazalarda çocuk ölüm oranının yüzde 3.7 azaldığını gösterdiği kaydedildi.
Eğitimler; trafik işaret ve levhaları, emniyet kemeri ve çocuk koruma sistemleri, yaya geçidi, üst ve alt geçit kullanımı, güvenli bisiklet kullanımı, yaya güvenliği, görünürlük, araçta güvenli yolculuk, karşıdan karşıya geçme ve güvenli oyun alanları başlıkları altında düzenleniyor.  'Trafik Dedektifleri Projesi' ile trafik kuralları konusunda farkındalık yaratarak mevcut algının değiştirilmesi, böylelikle Türkiye'nin gelecekte trafiği güvenli, ulaşımı konforlu bir ülkeye dönüşmesi amaçlanıyor. 
EMNİYET KEMERİ KULLANMA ORANI YÜZDE 47
Trafik Dedektifleri Projesi kapsamında çocuklar ve gençler kadar yetişkinlerin de bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Trafik Dedektifleri Projesi ile Türkiye'nin dört bir yanında çocuk ve gençlere trafik güvenliği bilinci aşılanırken 'Yaşam Kemeri' bilinci ile de OPET İstasyonlarına giren herkesin, 'Lütfen yaşam kemerinizi takınız' sözleriyle uyarılması ve bu söylemin tüm Türkiye'yi kapsayacak bir harekete dönüştürülerek, yüzde 47 olan kemer kullanma oranının, bir yıl içinde yüzde 70'lere çıkarılmasının hedeflendiği kaydedildi.
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!