Güncelleme Tarihi:
Çubuk Aydos Dağı eteklerinde yer alan bin 800 rakımlı Aktaş Yaylası'nda yaşayanlar, ramazanı serin ve doğayla iç içe ortamda geçiriyor. Geçimlerini hayvancılıkla sağlayan aileler, ilkbahar ve yazı bin 800 rakımlı yaylada geçirirken, yaz-kış yaktıkları sobalarda odun ateşinde pişirilen yemeklerle, doğal ürünlerle besleniyor. Yaylada günün ilk ışıklarıyla mesaiye başlayan erkekler, hayvanlarını akşama kadar otlattıktan sonra evlerinin yolunu tutuyor. Kadınlar ise evlerinin temizliği ve yemek hazırlamanın yanında, hayvanlarının sütüyle yaptıkları peynir ve yağı satıyor.
RAHAT GEÇİRİYORUZ
Yayladaki vatandaşlardan Lütfü Evcimen, serin bir ortamda oldukları için ramazanı daha rahat geçirdiklerini söyledi. Her gün hayvanlarla ilgilendiklerini anlatan Evcimen, "Hayvanımızın yiyeceğini kaldırıyoruz, ekiyoruz, biçiyoruz. Fazla bir gelirimiz yok. 100 baş kadar koyunumuz var, 3-5 de ineğimiz var. Onlarla geçinip gidiyoruz" dedi.
İFTARA HAZIRLIK
Hidayet Şahbudak da 10 hanenin bulunduğu yaylanın, eskiden daha kalabalık olduğunu belirtti. Şahbudak, mayısta yaylaya geldiklerini, ramazanı da burada karşıladıklarını ifade etti. Kamile Şahbudak da, yaklaşık 15 yıldır eşiyle yaylaya çıktığını, günlerinin iftara hazırlıkla geçtiğini söyledi.
ORUÇ BİZİ ZORLAMIYOR
Emrullah Ateş ise yaylada havaların serin olması nedeniyle oruç tutmakta zorlanmadıklarını belirterek, "Allah'a çok şükür bu sene de ramazana kavuştuk. Yaylada hayat zor ama burada ramazan güzel oluyor" diye konuştu.