Yayla turizminin cazibesi artıyor

Güncelleme Tarihi:

Yayla turizminin cazibesi artıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2013 00:00

Doğal kaynakların korunması ve kullanılması dengesini gözeten yayla turizmi, bozulmamış doğal yapısı, yaşayan yöre kültürü, huzuru ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Türkiye’de her geçen yıl daha fazla talep gören bir alternatif turizm çeşidi haline getiriliyor.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan yayla envanter çalışmasına göre, Türkiye genelinde 940 yayla bulunuyor. Söz konusu yaylaların, bölgesel dağılımları incelendiğinde en fazla potansiyelin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde olduğu görülüyor. Envanter çalışmasının sonucunu değerlendiren Bakanlık da ilk aşamada Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çalışmaları yoğunlaştırma kararı aldı. Bu çerçevede 26’sı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan 28 yayla, turizm merkezi ilan edildi. Samsun’da 7, Sinop’ta 4, Giresun’da 4, Ordu’da 8, Rize’de 4, Trabzon’da 7 ve Artvin’de 2 olmak üzere toplamda 36 turizm merkezi, tatilini doğayla iç içe farklı kültürleri tanıyarak geçirmek isteyen yerli ve yabancı  ziyaretçilere hizmet sunuyor. Karadeniz Bölgesi’nin yanı sıra Gaziantep-Islahiye Huzurlu Yaylası Turizm Merkezi ve Antalya-İbradı Maşata Yaylası Turizm Merkezi de misafirlerini ağırlıyor.

Haberin Devamı

KIRSAL KESİM PAY ALIYOR

Yayla turizm merkezlerinin seçiminde, doğal değerlere yönelik potansiyelin zenginliği, sivil mimari karakter, kent merkezine ulaşımın kolay sağlanması, yöre halkının sosyal yapısının turizme yakınlığı, aktivitenin ekonomik olarak sürdürülebilmesi ve diğer turizm çeşitleriyle entegrasyonunun sağlanabilir olması gibi kriterleri aranıyor. Öte yandan yayla turizmiyle kırsal kesimde yaşayanların da turizm gelirlerinden pay alması sağlanarak, işsizlik oranının azalmasına yardımcı olmak ve ekonomik girdiyi artırmak hedefleniyor.

KARAŞAR’IN YAYLALARI

Beypazarı’na bağlı Karaşar Beldesi yakınlarındaki Eğriova yaylası, Ankara'ya yakınlığı ile dikkat çekiyor. Çam ormanları ile çevrili, ağaç kovuklarından buz gibi suların aktığı, göl çevresindeki Eğriova'ya Başkent'ten 2 saatte ulaşılabiliyor. Eğri Öte yandan komşu iller Bolu ve Düzce’nin bazı kesimlerinde bulunan yaylalar, doğal güzellikleri ve kendilerine özgü yaşam tarzları ile Başkentliler tarafından ziyaret etmeye değer bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!