Güncelleme Tarihi:
Ankara Üniversitesi, 75 milyon lira ile 2012 Mali Yılı Yatırım Ödeneği açısından Türkiye üniversiteleri arasında en fazla pay alan eğitim kurumu oldu. Yönetim, 75 milyon liralık ödeneğin 13 milyon 650 bin lirasını Tıp Fakültesi’ne aktardı.
Türkiye’nin en büyük üniversite hastanelerini bünyesinde bulunduran Ankara Üniversitesi, son dört yılda onarım, inşaat ve alet-ekipman gibi alt yapı hizmetlerine ve öğretim üyesi kadrolarına verdiği öncelikle büyük gelişme katetti. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, mevcut binalarını yenilemenin yanı sıra Türkiye’nin en kapsamlı üniversite çocuk hastanesi projesini ve kordon kanı ve kök hücre bankası binasını da üniversiteye kazandırdı. Sağlık politikalarındaki değişiklikler nedeniyle, döner sermaye gelirleri açısından sıkıntı yaşayan Tıp Fakültesi, Taluğ’un talimatıyla üniversitenin kendi bütçesinden desteklenerek, sıkıntıların derinleşmesinin önüne geçildi. Hastane personeli Taluğ göreve gelmeden önce kan tahlili yaptıracak tüp bulmakta bile zorlandıklarını, oysa bugün pek çok modern tıbbi cihazın hastaneye kazandırıldığını belirtiyor.
Sağlık her şeyden önemli
Taluğ, tıp fakülteli bir öğretim üyesi olmamasına rağmen, Ankara Tıp’a verdiği desteğin nedenini, “Sağlıktan daha önemli ne var ki” şeklinde açıklıyor. Önceki yıllara oranla en yüksek ödeneğin ayrıldığı tıp fakültesinde, 2008-2012 yılları arasında yapılan hizmetlerden bazıları şöyle:
“İbn-i Sina Hastanesi dış cephe onarımı ile kordon kanı kan bankası ve çatı onarımı, 260 yataklı çocuk hastanesi inşaatı, Morfoloji binası Prof. Dr. Abdülkadir Noyan Konferans Salonu büyük onarımı, Cebeci Hastanesi Nükleer Tıp Radyoaktif İyot Tankları yapımı ve Cebeci Hastanesi kullanma suyu ve bina içi boru değişimi, kadın doğum ünitesi büyük onarımı ile Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları altıncı kat onarımı, Göğüs Hastalıkları binasının donanımı ve Radyoloji bölümünün yenilenmesi.”
Ankara her yönüyle araştırılıyor
Topluma hizmet anlamında da büyük aşamalar kateden üniversite, Türkiye çapında birçok ilke imza attı. Ankara Üniversitesi tarafından kurulan Ankara Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKAMER), disiplinlerarası bilgi paylaşımı temelinde Ankara üzerine yapılmış çalışmaları duyurmayı, desteklemeyi ve yönlendirmeyi amaç ediniyor. Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan bu merkez aracılığıyla, Ankara her yönüyle araştırılıyor ve ulaşılan sonuçlar kent sakinleriyle paylaşılıyor. Türkiye’nin ilk ve tek jeoparkı olan Kızılcahamam Çamlıdere Jeoparkı’nı Ankara Valiliği, Kızılcahamam Belediyesi ve Kaymakamlığı, Çamlıdere Kaymakamlığı ve Jeolojik Mirası Koruma Derneği’nin işbirliği ile kuran üniversite, proje ile yörenin doğal güzelliklerinin, tarihi ve kültürel mirasının korunması ile tanıtılmasını da amaçlıyor.