Güncelleme Tarihi:
Proje ekibinde eğitim verilen 11 ihtiyaç sahibi ve şiddet mağduru dezavantajlı kadın bulunuyor. Ekip, ilçede evinde yalnız ya da eşi ile birlikte yaşayan, bakacak kimsesi olmayan yaşlıların ev temizliği, yemek pişirme, çamaşır yıkama, alışveriş, fatura tahsilatlarının takibi, giyinme, banyo, el ayak bakımı, saç kesimi, sakal tıraşı, hasta bakımı, hastaneye götürme, eczaneden ilaç alma gibi ihtiyaçlarının yanı sıra boya, badana, tadilat, tamirat ve ev eşyası gibi konut iyileştirme hizmeti de sunuyor. Komşuluk ilişkilerinin zayıf olduğu binalarda, insanların yaşve yalnız komşularından habersiz olduğunu söyleyen Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim, “Yaşlılarımızın bir yeni akrabaları da biz oluyoruz” dedi. Projede yer alan şiddet mağduru veya ihtiyaç sahibi kadınlara da istihdam sağladıklarına dikkat çeken Kaymakam Dirim şöyle konuştu:
MUTLU OLUYORLAR
“Kent hayatı içerisinde yalnız yaşamak durumunda kalmış huzurevine de gitmek istemeyen bazı yaşlılarımız var. Kendi dairesinde yaşayabilecek büyüklerimize biz de projemizle hayatlarını kolaylaştırabilecek destekler sağlıyoruz. Örneğin, temizlikleri yapılıyor ilaçları varsa ilaçlarıyla ilgili destek veriliyor. Evinin farklı ihtiyaçları karşılanıyor. Hastaneye gitmesi gerekiyorsa onlarla ilgili destekler sağlanıyor. Sanki bir akrabaları varmış gibi çoluk çocuğundan kardeşinden ciddi bir destek alıyormuş gibi mutlu oluyorlar.
98 EV YARARLANIYOR
Proje aynı zamanda istihdam da sağlıyor. Projeyi istesek ihaleye çıkarak bir temizlik şirketiyle de yapabilirdik. Ama biz bunu böyle yapmadık bizden yardım alan eşini kaybetmiş veya eşinden boşanmış kadınları eğiterek onlara iş kapısı açtık. Ekim ayında başladık. 11’i kadın 14 kişilik ekibimiz var. Şu anda 98 ev yararlanıyor. Kadınları bilgili olarak donattık şimdi bunlar sigortalı işçilerimiz olarak yaşlılarımıza destek veriyorlar. Sadece temizlik olarak değil yaşam odaklı bir proje. Psikolojik desteği, yaşamsal sorunları yemek pişirmesi ilacının alınması aklınıza ne gelirse bunları sağlıyoruz.”
PROJE NASIL İŞLİYOR?
Yaşlı vatandaşların kendi bulunduğu mekânda desteklenmesiyle ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca onaylanan ‘Kaliteli Hayat Kaliteli Yaşam’ projesi, Keçiören Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından Keçiören Belediyesi işbirliği ile uygulanıyor. Neslihan Dokumacı’nın koordinatörlüğünü yürüttüğü proje kapsamında, ilk olarak uzmanlar ev ziyareti gerçekleştiriyor. Tespit edilen her haneye özel olarak Sosyal Hizmet Uzmanı tarafından ihtiyaç analizleri çıkartılarak sonrasında hazırlanan mesleki plan dâhilinde profesyonel ekip tarafından yaşam destek programları uygulanıyor. Özellikle 65 yaşını aşmış, evinde yalnız ya da eşi ile birlikte yaşayan, bakacak kimsesi olmayan yaşlılara günlük yardımlar, kişisel bakım hizmetleri, sağlık hizmetleri desteği ve konut iyileştirme hizmetleri sunuluyor. Her hangi bir sayı sınırlaması olmayan hizmet ihtiyacı olan herkese veriliyor.