İpek ARIOĞUL
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2007 00:00
Türkiye’de yaşlılık bilincini artırmayı hedefleyen TÜRYAK Yaşlılık Konseyi Derneği, kendi alanında da bir çatı kuruluş olmayı hedefliyor. Dernek, Hacettepe Geriatri Ünitesi ile işbirliği içinde 1 Ekim’de Türkiye’nin ilk Ulusal Yaşlılık Kongresi’ni düzenleyecek.
GENÇ nüfusuyla övünen Türkiye’de yaşam beklentisi gittikçe artarken yaşlılıkla ilgili oluşumlara da her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Toplumda yaşlılık bilincini oluşturmak amacıyla kurulan çeşitli projeler yürüten bir dernek olan Yaşlılık Konseyi Derneği (TÜRYAK) 1 Ekim’de Türkiye’nin ilk Ulusal Yaşlılık Kongresi’ni düzenliyor.
Kongrenin ilk bölümünde Hacettepe Üniversitesi Geriatri Ünitesi, yaşlılıkla ilgili kapsamlı bilgiler verecek. Kongrenin ikinci bölümünde ise Yıldız Kenter, Aydın Boysan, Talat Halman gibi her biri kendi alanında başarılı 65 yaş üstü ünlü isimler konuşma yapacak. Yine 65 yaş üstü başarılı sanatçılara ödüller verilecek. Askerden din görevlisine, gazeteciden şarkıcıya çeşitli isimler kongrenin konuğu olacak.
"Gençlere bilinç, yaşlılara moral aşılamak istiyoruz" diyen TÜRYAK Koordinatörü Ali Necati Doğan, Ankara Hürriyet’e derneğin çalışmaları ve projelerinin yanı sıra bazı istatistiksel bilgiler verdi:
OLUMSUZ BİR YAŞLILIK SÖYLEMİ VAR
Toplumumuzda, herkesin birgün yaşlanacağı gerçeğinden uzak, olumsuz bir yaşlılık söylemi var. Bu söyleme göre ileri yaştaki bireyler artık sadece pasif bir nüfus olarak görülüyor, ileri yaşta olmak bir kusur, özür, yetersizlik olarak kodlanıyor ve yaşlılar toplumsal yaşamdan dışlanıyor. Cinsellik ileri yaştakiler için uygun görülmüyor ve ayıplanıyor. Cinsellikle ilgili sorunlar tartışılmıyor ve ileri yaştakiler tıbbi yardım almakta çekimser davranıyor. Yaşlılar için huzurevi dışında diğer yardım ile hizmet modellerine yer verilmiyor. Mevcut huzurevlerinin çoğu da toplumsal yaşamla bütünleşilen yerler olmaktan uzakta.
YAŞAMEVLERİNİN SAYISINI ARTIRACAĞIZ
Toplumumuzda yaşlılık olumsuz olarak algılanan bir olgu. Bunun değişmesi için herşeyden önce bilinç düzeyinde değişim gerekli. "Genç bilebilse, yaşlı yapabilse" atasözü de artık değişmeli, çünkü yaşlı hem bilir hem de yapabilir, yeter ki motivasyonu, yaşam sevinci olsun. Biz, "huzurevi" anlayışının "yaşam evi" anlayışıyla değişmesini istiyoruz, çünkü huzur kelimesi beklemek, kenara çekilmek olarak algılanıyor. Bu hedefle bir altkuruluşumuz olan 1999’da kurulan Akyurt Vakfı bünyesinde "yaşam evleri"nin sayısını artırmak istiyoruz. Güvenli bir ev ortamı sunan, özel imkanlarıyla sakinlerini rahat ettirmeyi, faal olmalarını sağlayan yaşam evleri, SHÇEK’in belirlediği taban ücretine yakın bir ücretle yaşlıları kabul ediyor.
ÇATI KURULUŞ OLMAK İSTİYORUZ
Merkezi Ankara’da olan derneğimiz Türkiye çapında örgütlenmeye devam ediyor. Türkiye’de yaşlılıkla ilgili bir çatı kuruluş olmak, diğer dernek, kurum ve kuruluşlarla uyum içinde çalışmak, tek bir ses haline gelmek istiyoruz. Bu konuda çalışan kişi, kurum ve kuruluşlar birlik olursak devlete ve yerel yönetimlere sesimizi daha kolay duyurabiliriz. Çeşitli yasa, içtüzük ve yönetmelikler çıkarılmasını sağlayabiliriz. İleride bir bakanlık bile kurulabilir.
Sinan Selimiye’yi 86 yaşında yaptı
Pasteur 60 yaşında kuduz aşısını buldu
Mimar Sinan 70 yaşında Süleymaniye’yi, 86 yaşında Selimiye’yi yaptı
Bismark 70 yaşında Alman birliğini sağladı
Michelangelo en iyi eserlerini 70-87 yaşları arasında yaptı
Galilei 73 yaşında ayın hareketerini buldu
Kant Antropoloji’yi 74 yaşında yazdı
Verdi Othello’yu 75 yaşında besteledi
Goethe Faust’u 82 yaşında tamamladı
Ressam Titian Leponto Savaşı tablosunu 98 yaşında yaptı