Güncelleme Tarihi:
Yabancılara Yönelik, Sosyal Uyum Yardım Programı (SUY) kapsamında, anavatanlarını terk ederek Türkiye’ye sığınan ve hayatlarına Ankara’da devam eden 56 bin mülteciye, son bir sene içerisinde aylık 6 milyon 720 bin TL para desteği sağlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Avrupa Birliği İnsani Yardım ve Sivil Koruma Komiserliği ve AFAD’ın desteğiyle hayata geçirilen program, Türk Kızılayı ve Dünya Gıda Programı (WFP) iş birliğinde yürütülüyor. SUY programı kapsamında dağıtılan ‘Kızılay Kart’ ile ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen sığınmacılar, her ay belirli miktarda para yardımı alıyor. BM Dünya Gıda Programı Ankara Bölge Ofisi Başkanı Nozomi Hashimoto, maddi bağımsızlığı bulunmayan sığınmacıların temel ihtiyaçlarını karşılama mültecilerin, toplumda entegrasyonda büyük sorunlar yaşadığına dikkat çekiyor. SUY programıyla sağlanan para yardımlarının sorunun çözümünde önemli bir rolü olduğunu belirten Hashimoto şunları söyledi:
“Ülkelerini terk ederek başka bir ülkeye göç eden mültecilerin birçok sorunu var. Eğitim, dil ve toplumsal entegrasyon gibi. Ancak bunlara ulaşmaları için yaşam standartlarını sağlayacak bir paranın ellerine geçmesi gerekiyor. Bu noktada SUY programı, insanlara diğer sorunlarını aşabilmesi için büyük bir kolaylık sağlıyor.
YÜZDE 40’I ALTINDAĞ’DAN
Yardımlar her ay devam ettiği için bir süreklilik de sağlanıyor. Okul çağındaki çocukların çalıştırılmasının önüne geçiliyor. Mali bağımsızlıklarını kaybeden insanların yeniden bunu kazanmalarına yardımcı olunuyor. Rakamlardan ziyade, bütün ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalışıyoruz. Ankara genelinde 100 bin başvuru oldu, gerekli incelemelerin ardından 56 bin ihtiyaç sahibine ‘Kızılay Kart’ aracılığıyla ulaştık. Bunun yüzde 40’lık bölümü Altındağ ilçesinden geldi. Önemli bir konu da bu yardım paralarının herhangi bir kısıtlama olmadan kullanılması. Kira ödemeleri, sağlık giderleri, okul giderleri gibi, ihtiyaçları ne doğrultudaysa kullanabiliyorlar. Aile üyeleri kişi başı 120 TL para yardımı alıyor ve bunu istediği doğrultuda kullanılıyor.”