Güncelleme Tarihi:
Koronavirüs salgını kapsamında uygulanan kademeli normalleşmenin üçüncü etabına geçilmesiyle, Ankara’da da birçok esnaf COVID-19 tedbirleri kapsamında kapattıkları kapılarını önceki gün yeniden açtı, birçok esnafın ise hizmet saatleri uzadı. Hürriyet Ankara, esnafın nabzını sektör temsilcileriyle tuttu. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), Ankara Ticaret Odası (ATO), Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ANKESOB) ile Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Ankara Toptancılar Derneği (GİMAT) başkanları pandemi nedeniyle zor günler geçiren esnaf için 1 Temmuz’da başlayan normalleşme etabının ‘umut ışığı’ olduğunu altını çizdi ancak yeniden kısıtlamalara ihtiyaç duyulmaması için esnafı ve müşterileri maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmeleri konusunda uyardı. Başkanların yorumları ve beklentileri şöyle:
TİCARETİN ÇARKLARI DÖNMEYE BAŞLADI
ATO Başkanı Gürsel Baran: “1 Temmuz itibarıyla girdiğimiz yeni dönemin kalıcı hale gelmesi için hepimize büyük sorumluluk düşüyor. Bu yeni dönemde salgının ekonomik ve sosyal hayatımıza getirdiği olumsuzluklardan büyük ölçüde kurtulmuş olacağız. Tedbirler ve aşılamayla salgında kat ettiğimiz mesafeyi korumak ve salgını bir an önce sonlandırmak için sosyal hayatımızda, ticaretimizde, üretimde, çalışma hayatımızda tedbirlerimizi gevşetmeden sürdürmeliyiz. Salgının en çok etkilediği sektörler, hizmet ana sektörü altında faaliyet gösteren işletmeler oldu. Buna karşılık bazı sektörlerin iş hacminde ise artış yaşandı. 1 Temmuz itibarıyla ticaretin ve ekonominin çarkları kaldığı yerden dönmeye başladı. Salgın döneminde Türkiye, lojistik avantajının da etkisiyle dünyanın tedarik merkezi olabileceğini dünyaya gösterdi. İmalat sanayi kapasite kullanım oranının üst sınırlarda olması da yeni yatırım ihtiyacının sinyallerini veriyor. Bu yeni dönemde dünyadaki mal, hizmet ve yatırım taleplerini ülkemize çekmek ve ekonomi alanında yeni bir atılıma çevirmek için gayret göstermeliyiz.”
GİDERLER İÇİN ÖZEL TARİFE TALEBİ
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: “1 Temmuz, çoğu esnaf için milat oldu. Ekonomi çarkları birbirine bağlı olduğu için bütün sektörlerin açılması çok önemli. Esnaf bundan sonraki süreçte kapanmama ümidiyle çalışma hayatının devam etmesini istiyor. Tabi bu nedenle hijyen, maske ve mesafe kurallarına her zamankinden daha çok dikkat edecek. Ancak bir yandan da pandemi sürecinde biriken borçların ödenmesiyle ilgili kaygılar başladı. Sevinci gölgeleyen borçlar var. Özellikle elektrik, doğalgaz ve su parası gibi giderlere zam yapılması esnafın belini büküyor. Bu konuda ilgili bakanlıklardan esnafa özel bir tarife uygulanması konusunda destek bekliyoruz. Bu tarifenin de pandemi nedeniyle değil de kalıcı hale gelmesi büyük önem taşıyor. Esnafımızda bir daha kapanmamak için sorumluluğunu bilecek. Aşılama da en önde gidenlerin iş yerini açamadığı için para kazanamayan esnafın olması gerekiyor. Çünkü bir daha yaşanabilecek bir kapanmaya esnafın hali kalmadı.”
NORMALLEŞMEYLE UMUDUMUZ DA ARTTI
ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner: “Kontrollü normalleşmeyle başlayan hareketlilik ve 1 Temmuz itibarıyla başlayan yeni dönem günlük kazançla hayatını sürdüren esnafımız için umut oldu. İnşallah aşılama hızımız da böyle giderse bir daha yasaklar gelmeyecek ve esnafta büyük bir rahatlama olacak. Pandeminin pik yaptığı dönemde Ankara’da esnaf çok zor günler geçirdi. Şu an esnafta büyük bir ümit var. 1 Temmuz’da başlayan normalleşme sürecinde de vaka sayılarının artmasını engellersek ve kısıtlamalara ihtiyaç duyulmazsa eski kayıplarımız kazanca dönüştüreceğimize inanıyorum. Esnaf cepten yediği dönemleri unutmak istiyor. Özellikle düğün salonları, şehirler arası ve şehir içi taşıma yapan esnafımız ile eğlence sektörü, kısıtlamalardan çok etkilendi. Artık burada sorumluk hem esnafa hem de ağırladığı müşterilere düşüyor. Olay bitmiş değil. Esnaf tedbirli davranmaya devam ederse bir daha ekmeğimizden olmayacağını bilerek davranmalı.”
SATIŞ RAKAMLARI ARTMAYA BAŞLADI
GİMAT Başkanı Recai Kesimal: Pandemi sürecinde ekonomik olarak en büyük sıkıntıyı hizmet sektörü yaşadı. 1 Temmuz’da hizmet sektörünün neredeyse bütün paydaşlarının yeniden açılmasıyla ve açık olanların da hizmet saatlerinin uzamasıyla buralara ürün temin eden toptancılarımızın da satışları arttı. Ekonomik çarkların hepsi birbirine bağlı. İlk günden (1 Temmuz) bile bu artışı hissettik. Kademeli normalleşmenin üçüncü etabı en fazla gıda sektörüne yaradı. Satışları düşen gıda ürünlerinin satış rakamları yeniden artmaya başladı. İnşallah maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak bu sürece yönetirsek bir daha kısıtlamalarla karşılaşmadan esnafımızın ekonomisini düzeltmesini istiyoruz.”