IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2016 13:52
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKENT TİYATROLARI’NIN SAHNELEDİĞİ “BEN KUKLA DEĞİLİM” VE “KALP LİMANI” ADLI ÇOCUK OYUNLARI, BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkent Tiyatroları’nın sahnelediği “Ben Kukla Değilim” ve “Kalp Limanı” adlı çocuk oyunları büyük ilgi görüyor.
İlk, orta ve lise öğretim okullarının yarıyıl tatiline girmesiyle boş zamanlarını kültürel etkinliklere ayıran çocukların adresi, Başkent Tiyatroları’nın sergilediği çocuk oyunları oldu. Gençlik Parkı Tiyatro Salonu’nda çocuk izleyicilerle buluşan oyunlar, yoğun talep üzerine kapalı gişe olarak sahnelenirken, çocuklar kadar büyükler tarafından da keyifle izleniyor.
Başkent Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir’in yazarlığını, Şevket Çetin’in yönetmenliğini yaptığı “Ben Kukla Değilim” adlı kukla oyunu, çocuklarla birlikte yetişkinleri de geleneksel Türk tiyatrosuyla buluşturuyor.
Konusuyla da ilgi çeken “Ben Kukla Değilim” adlı oyunda, şehrin en güçlü ve en eski tiyatrosunun yaşanan seyirci azlığı nedeniyle kapanma aşamasına gelmesi üzerine, tiyatronun patronunun, oyuncular Çıtır’ın ve Pıtır’ın palyaço burnunu alarak, "Artık onları palyaço olarak çalıştırmayacağını, onların yerine çok ünlü bir kukla tiyatrosuyla anlaştığını" söylemesiyle gelişen olaylar anlatılıyor.
Bu yılın ikinci ve öğretici nitelikteki modern tiyatro örneklerinden, Erdinç Önal tarafından yazılıp yönetilen 1 perdelik “Kalp Limanı” adlı bir diğer çocuk oyununda ise insanoğlunun muhteşem ve büyüleyici organı kalp anlatılıyor. Gösteride, “On santimetreye on beş santimetre… Ağırlığı 300 gram… Peki, kalp nasıl çalışıyor? Kan dolaşıyor mu? Peki, dolaşıyorsa nasıl bir yol izliyor? Kanımızın içinde neler var? Vücudumuz mikroplarla nasıl savaşıyor?” şeklindeki sorulara eğlenceli bir dille cevap aranırken, izleyenler vücudun içinde büyülü bir sanal yolculuğa çıkarılıp, kalbin gizemli dünyasına ışık tutuluyor.
“22 YILDA 44 FARKLI ÇOCUK OYUNU SERGİLENDİ”
Büyükşehir Belediyesi Başkent Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler, çocuk oyunlarına Başkentli miniklerin gösterdiği ilgiden memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “1994 yılında kurulan Başkent Tiyatrosu’nda, Ankaralı minik seyircilerimize her yıl 2, toplamda 44 farklı çocuk oyunu sergiledik. Bu oyunların bir tanesini modern tiyatro örneklerini taşıyan çocuk oyunlarına ayırırken, diğer oyunda da mutlaka geleneksel Türk tiyatromuza, yani Karagöz ve kukla oyunlarına yer veriyoruz” dedi.