Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 00:00
Türkiye’de ilk defa bir veterinerlik fakültesinde bir yarış atına menüsküs ameliyatına benzer bir cerrahi müdahale yapıldı. İşadamı Ahmet Cavçav’a ait İngiliz yarışatı Loves Time, sağlığına kavuştu.
ANKARA Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde bir yarış atına insanlara yapılan menüsküs ameliyatının benzeri bir ameliyat yapıldı.
Diz eklemi arasında serbest halde bir kemik parçasi bulunan yarış atının iki saat süren ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Ameliyat, Türkiye’de bir üniversitenin veterinerlik fakültesinde ilk defa bir yarış atına yapılmasi bakımından da büyük bir önem taşıyor.
Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav’ın amcasının oğlu işadamı Ahmet Cavcav’a ait olan iki yaşindaki İngiliz yarış atı Loves Time, antreman sırasında sakatlandı. Henüz iki yaşındaki atı İstanbul’da tedavi ettirmeyi düşünen Cavcav, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Anabilim Dali Başkanı Prof. Dr. Zeki Alkan ile görüşerek ameliyatın Ankara’da da yapılabileceğine inandı.
Alkan ve ekibi yarış atını başarılı bir şekilde ameliyat etti. Ameliyatın Ankara’da yapılmasının önemli olduğunun altını çizen Alkan, "Bu tür vakalarda Avrupa’dan hekimler geliyordu veya atlar ya İstanbul’a ya da yurtdışına götürülüyordu. Biz bu ameliyatların Ankara’da da yapılabileceğini gösterdik. Bu hem Ankara için hem de fakültemiz için büyük bir başarı" dedi.
MENÜSKÜS AMELIYATININ BENZERI
Sol ön bacakta diz eklemi arasında ufak ve serbest halde bir kemik parçasının bulunması Loves Time’ın rahatsızlanmasina yol açti. Yaşı genç olmasi dolayısıyla verilen antremanın ağırlığı ve alanın kötü olması dolayısıyla sakatlanan Love Time’a ilk müdahale Hipodrom Hastanesi’nde yapıldı. Çekilen röntgen filminde kemik parçası görülmedi. Veterinerlik Fakültesi’nde çekilen Dijital Görüntüleme Sistemi ile küçük parçanın yeri tespit edildi.
Alkan, Dijital Görüntüleme Sistemi ile en küçük parçaların bile gözden kaçmasının mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi:
"Tanı konulduktan sonra eklem içindeki parçanın çıkarılması seçenekleri değerlendirildi. Birinci yöntem artrotomi isimli klasik yöntem, eklemin yara oluşturulacak şekilde kesilmesiyle parça çıkarılacaktı yada ikinci yöntem ise artroskopi, bu yöntemde eklem içine kurşun kalem uzunluğunda bir cihaz sokularak eklem içi aydınlatılıyor ve parçaya ulaşılıyor. İkinci bir alet yardımıyla parça çıkarılıyor. Biz ikinci yöntemi uygulayacağız. Ayrıca bu ameliyat insandaki menüsküs ameliyatının benzeri"
At sevgisi kanınıza işliyor
AT tutkusunun kendisinde hastalık derecesinde olduğunu belirten Ahmet Cavcav, "Loves Time ile birlikte yaklaşık 50 yarış atım var. Türkiye’de atçılık gelişiyor fakat birçok eksiklik mevcut. İlk başta ise atlarımız hastalandığı zaman nereye götürecegimizi bilmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti Ankara’da bir at kliniği bile yok. Bu çok büyük bir eksiklik. Ben Loves Time’i tedavi ettirmek için İstanbul’a götürecektim fakat Zeki Hoca, bu ameliyatin Ankara’da da yapilabilecegini bize gösterdi. Demek ki yapılmak istenirse Ankara’da da bu tedaviler yapılıyormuş" dedi.
İlk kez yarış atı tedavisi
FAKÜLTE olarak ilk defa bir yarış atına ameliyat yaptıklarını belirten Prof. Dr. Alkan, "İki saat süren başarılı bir ameliyat gerçekleşti. Türkiye’de 19 veterinerlik fakültesi içerisinde Dijital Görüntüleme Sistemi’ni kullanan ve artroskopi ameliyatı yapan tek fakülteyiz. Fakat imkanlar olduğu takdirde veterinerlik fakültelerinin neler yapabilecegini de göstermiş olduk" dedi.