Yarım asırlık rüya gerçek oldu

Güncelleme Tarihi:

Yarım asırlık rüya gerçek oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2009 00:00

Uzun yıllar okul müdürlüğü yaptığı Emek’te çok sevilen ve semtin simge isimlerinden olan İhsan Doğangönül’ün öğrenci yurdu hayali gerçek oldu. Ölümünden yedi yıl sonra oğulları tarafından gerçekleştirilen 50 yıllık hayal, bu yıl ilk öğrencilerini kabul etmesiyle gerçeğe dönmüş olacak. Sevilen müdürün adı, beş yıldızlı yurtta yaşayacak.

İki kardeş Mehmet ve İbrahim Doğangönül, babalarının 50 yıllık hayalini gerçekleştirmenin gururunu yaşıyor. 42 yıllık müdürlük ve öğretmenlik hayatı boyunca herkes tarafından çok sevilen ve Emek’in simge isimlerinen birisi olan İhsan Doğangönül’ün kurmak istediği öğrenci yurdu, oğulları tarafından bu sene açıldı.

Modern mimarisi ve konforuyla beş yıldızlı oteli aratmayan Doğangönül Özel Kız Öğrenci Yurdu, 1 Eylül itibariyle öğrenci kabulüne başlıyor. Emek Mahallesi 59. Sokak’ta toplam 38 öğrenciyi misafir etme kapasitesindeki kız yurdu, öğrencilerin rahat edebileceği konforlu bir ortam yaratıyor. Müdür İhsan Doğangönül’ün adı, artık bu yurtta yaşayacak.

İdealist Öğretmen

Fikir babası İhsan Doğangönül’ün eğitim serüveni 1935’te Balıkesir Öğretmen Okulu’ndan 20 yaşında mezun olup müdür olarak görev yapmasıyla başlamış. Bu kadar erken yaşta idareciliğe başlamasını oğlu Mehmet Doğangönül dönemin şartlarına bağlıyor: “O zamanlar öğretmenler tayin oldukları köylerde hem öğretmenlik, hem de müdürlük yaparlardı. Babam, din kültüründen biyolojiye kadar bir sürü branşta ders verdi.” Ankara’da bulundukları dönemde, tayini oğullarının okuduğu Bahçelievler İlkokulu’na çıkan Doğangönül’ün çocukları, bu durumun onlarda bir değişiklik yaratmadığını söylüyor: “Biz öyle bir terbiye almıştık ki, babamızın odasına çok önemli bir şey olmadıysa gitmezdik. Okulda bize tanınan bir tolerans yoktu.

Elektrik israf olmasın

Babasının sert mizacının altında pamuk gibi bir kalbi olduğunu söyleyen Mehmet Doğangönül, babasını anlatmaya şöyle devam ediyor: “Atatürkçü, laik ve çok demokratik bir adamdı. Öğrencilerini ve memleketini çok düşünür ve severdi. Akşam eve gelir, yemeğini yer, üstünü değiştirir ve koltuğuna geçerdi. Oturduğu yerden karşıdaki okulu izlerdi. Bir keresinde pencereden okulda bir ışığın açık kaldığını görmüş, pijamalarını değiştirip okula ışığı kapatmaya gitmişti. Bahçelievler İlkokulu’nda 22 yıl müdürlük yaptı babam. Bu civarda O’nu herkes tanır ve severdi. Öyle ki, ‘Bu civarda 50 yaşlarında kim varsa benim talebemdir’ derdi. Yurt fikri de bundan sonraya ortaya çıktı.”

İkisi de devlet memuru olan Mehmet ve İbrahim Doğangönül, hazırlıklara babalarının ölümünden dört yıl sonra, 2006 yılında başladı. Beş yıldızlı konsepti, çevredeki diğer yurtlarla mukayese ederek en iyi nasıl olur anlayışıyla oluşturuldu.

Beş yıldızlı otel gibi

Binanın yapım aşamasında mimarlar ve Doğangönül ailesi, öğrenciler için her ayrıntıya dikkat etti. Isı kaybını engellemek amacıyla özel olarak yalıtılan binaya, su kesintilerinde mağdur olmamak için su deposu da yapıldı. Bunun yanısıra, öğrencilerin bir araya gelebileceği açık büfe kahvaltı ve akşam yemeği servislerinin yapıldığı yemekhane ve geniş bir etüd odası da bulunuyor. İki tanesi tek, 18 odası ise çift kişilik olan yurtta, banyo ve tuvalet, bütün odaların içinde var. İmkanlar bununla da sınırlı kalmıyor. Televizyon, telefon, 24 saat sıcak su ve sınırsız internet erişimi bulunan odalar, az eşya barındırmasıyla öğrenciye nefes alma olanağı da tanıyor.

Kayıtlar başlıyor

EMEK Mahallesi 59. Sokak’ta modern mimarisiyle dikkat çeken Yurda giriş çıkış saatleri hafta içi 00.00, hafta sonları ise 01.00 olarak ayarlanırken, bu durumu Mehmet Doğangönül şöyle açıklıyor: “Yurda giriş saatlerini erkene çekmek, çocukları istemeden yalana teşvik edebilir. Onlar da benim çocuklarım. Ben onlara güveniyorum. Bu belirlediğimiz saatlerle çocukları sıkmamış olacağız. Böylece çocuklar da yalan söylemek durumunda kalmayacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!