Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık 50 yıldır kalaycılık yaparak geçimini sağlayan 64 yaşındaki Kaya, aynı zamanda sanatını icra etmenin gururuyla çalışıyor. İşini, başladığı ilk günkü heyecanla sürdürdüğünü vurgulayan Kaya, vatandaşların getirdiği bakır kazan, güğüm, ibrik, bardak, abdest leğeni, tepsi ve buna benzer birçok eşyayı eski parlak günlerine döndürmenin mutluluğunu da yaşıyor. Mesleğinde suistimalin yeri olmadığının altını çizen Mehmet Usta, "Çünkü kalaycılık sağlıkla ilgili bir meslek. Bir insanın değeri, her şeyin üstündedir. Canlı varlıklar içinde en zor yetişen insandır. Ben sanatımı icra ederken ne emeğimi ne masrafımı ne de vicdanımı kötüye kullanırım" diye konuştu.
ÇIRAK YETİŞMİYOR
Tarihi, Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanan ve Salman Pazarı olarak anılan şimdiki Samanpazarı'nın her dönemde canlılığını koruduğunu anlatan Mehmet Usta, bölgenin yerel yönetimler tarafından tarihi özelliğinin korunarak yenilenmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Kalaycılığın çırak yetişmediği için gelecek kaygısı taşıyan Ankara Esnaf Sanatkarlar Odası Birliği Maden İşleri Başkanı Mehmet Fidanboy ise şu ifadeleri kullandı: "Tarihi Samanpazarı'nda 7-8 tane kalay dükkanı var. Yakın zamana kadar seyyar olarak da icra edilen ve usta-çırak ilişkisiyle gelişip öğrenilen kalaycılık, insanların günlük ihtiyaçlarının değişmesiyle çırak yetiştiremeyen mesleklerden biri haline geldi. Kalay ustaları ise ya yaşlandıkları için ya da vefat ettikleri için dükkanları kapanmak zorunda kalıyor."