Yardım eder gibi geldiler, görme engellilerin telefonlarını çaldılar

Güncelleme Tarihi:

Yardım eder gibi geldiler, görme engellilerin telefonlarını çaldılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2024 20:54

Başkent Ankara’da görme engelli Mustafa Çolak ve Tolga Dokuyucu’nun başına gelen iki ayrı cep telefon hırsızlığı vicdanları sızlattı. Çolak ve Dokuyucu’nun koluna yardım etme bahanesiyle giren şahıslar, cep telefonlarını çaldı. Olay yüzünden zor günler yaşayan Dokuyucu ve Çolak, “Bizler de sokaklarda, caddelerde diğer insanlar gibi güvenle, rahatça yürümek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’da görme engeli bulunan Mustafa Çolak ve Tolga Dokuyucu’nun iki gün arayla başına gelen olay, vicdanları sorgulattı. Geçen cumartesi Koru Metro İstasyonu çıkışında Mustafa Çolak’a yardımcı olmak istediğini söyleyen bir şahıs, Çolak’ın telefonunu çaldı. Pazartesi günü Mesa Metro İstasyonu’na doğru yürüyen görme engelli Tolga Dokuyucu’nun koluna ‘Allah rızası için yardım edeyim’ diyerek giren bir şahıs da Dokuyucu’ya metroda ineceği yere kadar eşlik etti. İndikten sonra Dokuyucu’nun telefonunu elinden alan şahıs da uzaklaşarak kaçtı. Emniyete giderek durumu bildiren Çolak ve Dokuyucu, “O telefonlar bizim elimiz, ayağımız, gözümüz. Şimdi kime nasıl güveneceğiz, yeni telefon alacak gücümüz de yok” dedi.

ALLAH RIZASI İÇİN TELEFONUMU GERİ GETİRSİN

Haberin Devamı

Mustafa Çolak (30): “Yüzde 90 görme engelliyim. Cumartesi günü öğleden sonra saat beş civarı Koru Metrosu B çıkışında kulaklıkla telefonda konuşuyordum, telefon elimde değildi. Sesinden tahmin ettiğim kadarıyla yaklaşık 30-35 yaşlarında bir erkek yanıma yaklaşarak bana yardım etmek istediğini söyledi ve telefonumu alarak uzaklaştı. Büyük ihtimal beni izleyen ve takip eden biriydi. ‘Telefonumu çaldılar yetişin’ diye bağırdım ama kimseye sesimi duyuramadım. Telefonum çalındıktan sonra yakınlarımı aramak için çevredekilerden telefon istedim ama insanlar da güvenemediğinden yardımcı olabilecek birini bulmakta güçlük çektim, çaresiz kaldım. Bizler otobüsün geldiğini bile telefonumuzdan öğreniyoruz. Uygulamaya girdiğimizde bizi sesli komutlarla yönlendiriyor. Dolayısıyla o gün o kadar zor durumda kaldım ki telefonlarımız bizim elimiz, ayağımız gözümüz... Öte yandan, görme engelliler için bulunan birçok uygulama da o telefonda yer alıyordu. Bu tarz uygulamalar her telefona olmuyor. Lütfen telefonumu alan şahıs, Allah rızası için telefonumu bana geri getirsin. Durumu emniyete de bildirdim. Bu olay gerçekleştikten tam iki gün sonra yine görme engeli bulunan arkadaşım Tolga Dokuyucu’nun da başına benzer bir olayın geldiğini duydum. Oldukça üzgünüm.”

Haberin Devamı

Yardım eder gibi geldiler, görme engellilerin telefonlarını çaldılar

BİZLER DE SOKAKLARDA RAHATÇA YÜRÜMEK İSTİYORUZ

Tolga Dokuyucu (38): “Görme engeli bulunan bir sporcuyum. Pazartesi günü 12.50 civarında Mesa Metro İstasyonu’na gidiyordum. Metroya doğru inerken güvenlik de bana eşlik ediyordu. Birlikte yürürken yanımıza biri yaklaştı ve ‘Allah rızası için yardım edebilirim’ diyerek koluma girdi. Ben de o şahıs koluma girince güvenliğe teşekkür ettim. Şahısla birlikte metroya bindik. ‘Görme engelli arkadaşımıza yer verecek olan birileri var mı’ dedi ve bana oturmam için yer buldu. O esnada nerede oturduğumu, ne iş yaptığımı sorarak benimle sohbet etti. Çoğu vatandaşımız gibi onun iyi niyetli biri olabileceğini düşündüm. Ulus’a geldiğimizde yine bana yardım etmeye devam etti, birlikte yürüdük. Sonrasında Gençlik Parkı’nın çıkışında bulunan banklara oturduk. O esnada telefonum çaldı, telefonla konuştuktan sonra birden telefon elimden alındı. Şahıs, telefonu elimden çeker çekmez arkasından bağırdım ama trafik sesinden dolayı sesimi duyuramadım. Daha önceden böyle bir olay hiç başıma gelmedi. Oldukça etkilendim. Psikolojim bozuldu, insanlara olan inancım, güvenim sarsıldı. Başımıza bir iş gelse yakınlarımıza ulaşabileceğimiz tek araç telefon. Bizler de sokaklarda, caddelerde diğer insanlar gibi güvenle, rahatça yürümek istiyoruz. Bize iyi niyetle yardımcı olmak isteyen vatandaşlarımız da lütfen öncelikle bizim rızamızı alsın. Şimdi o kadar korkar oldum ki toplu taşımaya bindiğimde arkamdaki sesleri dinliyorum. Yeni telefon alacak gücüm de yok. O telefonun içerisinde bilgilerim, uygulamalarım, spor videolarım vardı.”

BAKMADAN GEÇME!