Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2008 00:002dk okuma
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, Yahya Kemal Beyatlı’nın hem kültür ve sanat insanı hem de önemli bir devlet adamı olduğunu belirterek, "Cumhuriyetin kuruluşundaki felsefeyi tesis eden bu değerlere mutlaka sahip çıkmamız gerekir" dedi.
"Yahya Kemal Beyatlı’yı Anma Yılı" nedeniyle, Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu’nda, "Kültür ve Edebiyatımızda Yahya Kemal" konulu panel düzenlendi.
Prof. Dr. Ayhan, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Yahya Kemal’in hem kültür ve sanat insanı hem de çok önemli bir devlet adamı olduğunu ifade etti.
Ayhan, sanat ve edebiyat insanlarının Cumhuriyetin kuruluşuna sağladıkları katkıların kimi zaman eğitim öğretim faaliyetlerinin arasında çok ön plana çıkmadığını söyledi. Ayhan, "Eğer Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkacaksak, Cumhuriyetin kuruluşundaki felsefeyi tesis eden bu değerlere mutlaka sahip çıkmamız gerekir" dedi.
Panel başkanlığını yürüten Prof. Dr. Şerif Aktaş ise Yahya Kemal’in hem Türk milletini hem de milletin dilini olması gerektiği gibi ortaya koyduğunu ifade ederek, yazarın daha önceden yabancı yazarların kelimeleriyle tasvir edilen "vatan" kelimesini bile kendine özgü sıfatlarla tanımladığını kaydetti.
Şair’in şiirlerini bina inşa eder gibi sağlam temeller üzerine kurduğunu ifade eden Aktaş, Yahya Kemal’in bir nesle hayat verdiğini söyledi.
Atatürk de eserlerini izlerdiProf. Dr. Bilge Ercilasun ise Yahya Kemal’in yaşadığı devrin özellikleri hakkında bilgi verdi.
Yaşadığı dönemden etkilenen Yahya Kemal’in,
Atatürk’e çok büyük bir saygı duyduğunu anlatan Ercilasun, "O, Mustafa Kemal’in bir fert değil, bir timsal olduğunu söyler. Mustafa Kemal’in başlattığı hareketin milli bir siyaset yarattığını düşünür. Eserlerinde Fatih’in, Yavuz’un yerini Mustafa Kemal’in başarıları, kazandığı savaşlar alır" dedi.
Ercilasun, Yahya Kemal’in edebi bir kişilik olmasının ötesinde siyaset adamı olduğunu anımsatarak, şairin Lozan heyetinde yer aldığını ve 1923’te Urfa Mebusu seçildiğini anlattı.
Doç. Dr. Dilek Yalçın Çelik de Yahya Kemal’in siyasi ve sosyal yaşamındaki yerinin edebiyatçı kimliği nedeniyle ikinci plana itildiğini öne sürdü. Yahya Kemal’in düşüncelerinin dönemin aydınları tarafından yakından izlendiğini belirten Çelik, Atatürk’ün de Yahya Kemal’in eserlerini sürekli takip ettiğini bildirdi.
Çelik, Yahya Kemal’in Osmanlı’nın yıkılış, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında, önemli bir dönüm noktasında yaşamasından kaynaklanan birikimi değerlendirdiğini ifade ederek, bu sayede bilimsel bir bakış açısı geliştirdiğini söyledi.